вівторок, 26 лютого 2008 10:28

"Ні Яценюк, ні Янукович не вплинуть на позицію НАТО"

Візит Арсенія Яценюка до Брюсселя слід розглядати як черговий захід за участю одного з перших керівників країни, як черговий захід, який має ритуальний характер, а вплинути на розвиток ситуації навряд чи може.

Про це заявив директор інформаційно-політичного центру "Перспектива" Павло Рудяков.

Він вважає, що візит голови Верховної Ради до Брюсселя не має прямого відношення до проект співпраці УКРАЇНА-НАТО, який вступає або може вступити в нову стадію у зв"язку з можливим приєднанням України до ПДЧ в квітні цього року.

"У НАТО існують свої процедури, за якими він співрацює з країною, і відповідно існує перелік чиновників з цієї країни, які реально впливають на ситуацію, і думка яких існує вже не як думка політиків, а як точка зору державних діячів. Тому в даному випадку Яценюк нічого не може додати до тієї ситуації, оцінки, яка існує в Україні щодо НАТО після того, як було підписано листа на ім"я генсека президентом, прем"єр-міністром і головою ВР", - говорить експерт.

Також Рудяковв прокоментував наміри лідера Партії регіонів Віктора Януковича зустрітися генеральним секретарем Альянса Яапом де Хооп Схеффером, щоб переконати в тому, що більшість українців не підтримують вступ країни в НАТО.

За словами директора інформаційно-політичного центру "Перспектива", НАТО як організація яка давно вже декларує і в деякій мірі здійснює заходи не тільки в галузях оборонної, військової, галузі безпеки, але і в політичній, у тому числі і тій, яка називається гадузь просування демократії, певна увага приділяється контактам з лідерами опозиції.

"Хоча в даному випадку Януковича не можна у прямому розумінні розглядати як лідера української опозиції - парламентської або загальної, він зараз представляє могутню партію, але разом з тим у нього є своя репутація, достатньо стійка, яка навряд чи зміниться найближчим часом. Відома точка зору Януковича, який несподівано зробив небанальний хід, звернувшись з відкритим листом до генсека НАТО", - звертає увагу експерт.

В той же час, він вважає, що в даному випадку думка Януковича навряд чи має якесь значення для НАТО. Тому що це, перш за все, думка політика, хай і могутнього, одного з головних в Україні, але, проте, політика, який свою нішу зайняв і з неї виходити не збирається.

Рудяков вважає, "те, що Янукович може сказати для НАТО, думаю, для них новиною не буде. Реакція НАТО на те, що скаже Янукович, теж легко прогнозована і відома: це буде ввічливе вислуховання точки зору без яких-небудь коментарів і з нахилом на те, що НАТО не планує проти України нічого поганого".

Експерт припускає, що Янукович, як типовий український політик, який говорить в Києві, - одне, в Москві - інше, в Брюсселі - третє, якщо і зустрінеться в Брюсселі з генсеком НАТО, або найімовірніше з кимось з його високих чиновників, то робитиме наголос на тому, що українське суспільство нібито потребує повнішої інформації про НАТО, а не говоритиме про те, що Україна категорично була і є проти НАТО.

За матеріалами: АМИ Новости-Украина.

Зараз ви читаєте новину «"Ні Яценюк, ні Янукович не вплинуть на позицію НАТО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі