середа, 04 лютого 2009 10:24

"Наїзд" Симоненка на Ющенка через Зміїний назвали брехнею

"Наїзд" Симоненка на Ющенка через Зміїний назвали брехнею
Заява лідера Комуністичної партії України Петра Симоненко щодо прийнятого Міжнародним судом ООН рішення у справі про делімітацію континентального шельфу і виняткових економічних зон України і Румунії в Чорному морі "є прикладом незнання конкретної справи, наміром свідомо спотворити дійсну суть рішення суду" у цій справі, заявляє керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич.

"Лідер комуністів підходить до цього питання за тією ж методикою, яку застосовували комуністи впродовж десятиліть: намагалися нацькувати одних проти інших і при цьому отримати дивіденди", - говориться у коментарі Кирилича.

На думку керівника прес-служби МЗС, заява лідера комуністів в контексті оприлюднення рішення Суду ООН є ні чим іншим, як ще однією можливістю нагадати про себе. "А з правової точки зору - це наклеп", - відзначає Кирилич.

У МЗС вважають, що рішення Міжнародного суду ООН є історичним для України і ним поставлена остання крапка в спірних питаннях між Україною і Румунією.

"Міжнародний Суд ООН ухвалив рішення одностайно, що є окремим випадком, і свідчить про те, що рішення - об"єктивне", - підкреслюють в українському зовнішньополітичному відомстві.

"Суд виходив з того, що острів Зміїний є островом з 12 милями територіального моря. Отже, питання про природу Зміїного знято з порядку денного", - також підкреслили в МЗС.

Крім того, відзначає Кирилич, суд врахував ту важливу обставину, що українська берегова лінія в зоні делімітації втричі більша, ніж румунська лінія, і це істотно підсилює позицію України. "І цей чинник вплинув на рішення Суду", - відзначив він.

У МЗС знов підкреслили, що завершення даної суперечки є важливим чинником в поглибленні двосторонньої українсько-румунської співпраці.

Як повідомлялося, лідер Компартії України Петро Симоненко вимагає від Верховної Ради негайного розгляду питання особистої відповідальності президента Віктора Ющенка "за порушення територіальної цілісності України". Крім того, Компартія вимагає, щоб Генеральна прокуратура негайно порушила кримінальну справу за фактом державної зради у зв"язку з фактичною втратою Україною значної частини стратегічної економічної території і морського шельфу біля острова Зміїний.

На думку лідера КПУ, рішення суду ООН, "який фактично не визнав водні простори і шельф біля Зміїного виключно українською територією, може мати катастрофічні наслідки для нашої країни".

"Фактично через політичну неспроможність Ющенка як президента, через злочинну бездарність його владного оточення, завдяки злочинним діям МЗС і особисто міністра закордонних справ Огризка, створено прецедент, який дає "зелене світло" для територіальних посягань на Україну з боку інших держав", - заявляє Симоненко.

Він нагадав, що такі територіальні претензії вже озвучувалися з боку високопоставлених чиновників деяких держав, які межують з Україною. "Україна стала черговою жертвою третього перерозподілу світу і нового територіального ділення Європи", - відзначив він.

Симоненко також заявив, що під час президентства Ющенка "Україна без війни втрачає свої землі". "Якщо сьогодні не прибрати з політичної арени ющенків і огризків, завтра Україну розірвуть на шматки", - відзначив лідер комуністів.

3 лютого Міжнародний суд ООН визнав Зміїний островом, а також визначив берегову лінію України в зоні делімітації континентального шельфу і виняткових економічних зон в Чорному морі, яка втричі довша румунської.

Українські видання називають таке рішення програшем. Так газета "Дело" відзначає, що Україна "програла територіальну суперечку з Румунією в Гаазькому суді".

"Наша країна претендувала на весь шельф навколо острова Зміїний. Суд вирішив залишити Україні тільки 12 миль навколо острова. У результаті значна частина багатого нафтою і газом шельфу в Чорному морі відійшла Румунії", - пише газета.

Видання відзначає, що у своєму рішенні "Суд ООН став на сторону Румунії".

"Київ наполягав на тому, що делімітацію кордонів варто проводити від острова Зміїний як крайньої точки держави. Якби суд ООН у Гаазі взяв до уваги ці аргументи, Україні б відійшла частина континентального шельфу в 40 кілометрах до півдня від острова, а не 12 милях", - відзначає газета.

Рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста

"Саме на цій території "Чорноморнафтогаз" проводив сейсмологічну розвідку. За попередніми даними, на цій ділянці знаходяться поклади близько 10 мільйонів тонн нафти і 100 мільярдів кубометрів газу", - пише видання.

У свою чергу видання Комерсант-Україна зазначає, що "рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій".

"Рішення МС ООН практично цілком підтвердило позицію румунської сторони", - підкреслює газета.

"За оцінками румунських фахівців, там знаходяться значні родовища газу – близько 70 млрд кубометрів – і нафти – близько 12 млн т.", - відзначає газета.

"Рішення МС ООН, мабуть, стало несподіваним для української сторони. Представники української делегації, що знаходилися в Гаазі, вийшли до преси лише після невеликої наради, спробувавши переконати представників ЗМІ, що Україна "дуже задоволена оголошеним рішенням", - говориться в статті.

За матеріалами: Дело, Коммерсант, Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «"Наїзд" Симоненка на Ющенка через Зміїний назвали брехнею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі