вівторок, 27 травня 2008 09:48

"Наша Україна" звинуватила Луценка у провалі на виборах

Вчора стало остаточно зрозуміло, що блок "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС) зазнав поразки на виборах до Київради, не подолавши 3% виборчий бар"єр. Обвал рейтингу НУ-НС дозволив спостерігачам припустити, що політична сила, лідером якої є президент Віктор Ющенко, зжила себе.

Тим часом, у партії "Наша Україна" не роблять трагедії з того, що трапилося і покладають провину за поразку на лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка, стверджуючи, що 2% - це його рейтинг. Про це пише видання "Коммерсантъ-Украина".

У понеділок київська територіальна виборча комісія (ТВК) проводила підрахунок голосів на виборах до Київради. Протягом дня ТВК оприлюднила попередні підсумки голосування, згідно з якими блок "Наша Україна, - Народна самооборона" набирає близько 2% голосів. Такий підсумок є відверто провальним для блоку, до складу якого входить пропрезидентська партія "Наша Україна" (НУ). Раніше на виборах кияни надавали солідну підтримку пропрезидентській силі. Зокрема, на виборах депутатів Київради у 2006 році блок "Наша Україна" отримав 8,85% голосів, а на позачергових парламентських виборах 2007 року 15,79% киян проголосували за блок НУ-НС.

Лідер списку блоку на виборах до Київради, глава МВС Юрій Луценко пояснив, що причиною поразки пропрезидентського блоку стали постійні конфлікти між членами парламентської коаліції, зокрема, той факт, що НУ-НС і БЮТ не змогли домовитися про спільні дії на виборах у Києві і висунути єдину кандидатуру на пост мера. "Те, що демократи так і не порозумілися, розчарувало людей. Розчарований виборець просто не голосував", - заявив "Комерсантові" Юрій Луценко.

НУ не роблять трагедії з підсумків виборів у Києві. "Це абсолютно прогнозований результат", - заявила виданню член президії політради партії Ксенія Ляпіна. На її думку, винуватцем провалу є Юрій Луценко, оскільки він і визначав стратегію кампанії, а результат, отриманий блоком НУ-НС, демонструє особистий рейтинг Луценка як лідера списку. "Про те, що буде повний провал, стало ясно в останній тиждень, коли Луценко почав ганьбити президента. Наші виборці цього не сприйняли. Навіть якщо підійти з погляду формальної логіки: лідер пропрезидентської сили будує кампанію на критиці президента. Хіба це нормально?" - задається питанням Ляпіна.

У "Нашій Україні", схоже, намагаються використовувати програш у Києві для вирішення внутрішніх проблем. Вчора народний депутат Андрій Парубій заявив, що до провалу на виборах призвела розрізненість партій-учасниць парламентського блоку НУ-НС, і повідомив, що в п"ятницю політрада блоку повинна остаточно вирішити питання про створення єдиної партії на базі НУНС. Інакше НУ "починає позиціонувати себе як самостійний політичний суб"єкт". "Якщо об"єднання всіх політичних сил блоку не відбудеться, ми більше чекати не будемо", - погрозив він. В той же час шанси ухвалення такого рішення нульові. Вчора лідер Української народної партії Юрій Костенко і замголови Народного руху України В"ячеслав Коваль заявили "Комерсантові", що не готові до об"єднання.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" звинуватила Луценка у провалі на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі