середа, 19 січня 2011 14:23

"Наша Україна" розкрила в Росії шовінізм

"Наша Україна" розкрила в Росії шовінізм

Останні дії російської влади спрямовані на знищення національно-культурної присутності українців в Російській Федерації і є яскравим прикладом шовінізму. Від Віктора Януковича та Миколи Азарова вимагають негайних дій, аби захистити українське в Росії.

Про це йдеться у зверненні політичної партії "Наша Україна" до президента та прем'єр-міністра України про захист культурно-освітніх прав українців у Росії.

Зокрема, як повідомляє прес-служба "Нашої України", велику тривогу викликає те, що "російська влада із застосуванням суто поліцейських засобів розпочала і проводить масштабну кампанію із зачистки українського культурно-освітнього руху в Російській Федерації".

На переконання нашеукраїнців, ці дії є виявом системної і недружньої Україні політики. "Ці дії свідомо спрямовані на знищення національно-культурної присутності українців в Російській Федерації і становлять пряму, неприховану загрозу для мільйонів українських людей, які жили і житимуть в Росії. Це – показові для всього цивілізованого світу вияви шовінізму і ксенофобії", - заявили політики.

Вони вимагають від Януковича та Азарова виконання своїх обов'язків і вжити всіх необхідних дій, щоб припинити переслідування українців в Російській Федерації.

"Вважаємо обурливим те, що нинішня влада намагається сховатися від цих проблем, не розуміючи, що антиукраїнськими випадами ображають не лише наших людей, але й особисто зневажають українську владу. І той факт, що керівник уряду розподіляє українські бібліотеки і центри за кордоном на "наші" і "ненаші" є характерним виявом нерозуміння важливості і масштабу нашої присутності у світі та невміння захищати справді національні інтереси", - йдеться у зверненні.

"Наша Україна" вимагає від української влади забезпечити справжній захист українців в Росії. "Висловлюємо рішучий протест проти реалізації в Росії антиукраїнської політики і курсу ксенофобії та приниження національних меншин", - резюмували у партії.

Нагадаємо, останнім часом резонансу набула ситуація з обшуками та вилученням техніки в Бібліотеці української літератури в Москві. Цьому передувало закриття Українського освітнього центру в Москві, судове переслідування та ліквідація Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, заява Ради керівників українських громадських організацій Росії про тиск на український культурний рух у Москві, Санкт-Петербурзі, Сургуті, Воронежі, Уфі.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров, коментуючи ситуацію навколо української бібліотеки в Москві, заявив, що у цьому випадку Україна може тільки давати рекомендації.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" розкрила в Росії шовінізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі