вівторок, 03 червня 2008 08:46

"Народна Самооборона" може увійти до складу БЮТ

Таку думку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи конфлікт між "Народною Самообороною" і Секретаріатом президента.

Протистояння між "Народною самообороною" і СП почалося давно, сьогодні воно досягло кульмінації, вважає Фесенко.

"Минулого року відразу, після позачергових парламентських виборів, у процесі формування парламентської коаліції, вже було очевидне, що лідер "Самооборони" Луценко і головний спонсор цього проекту Давид Жванія, їх соратники схильні вести самостійну гру і не схильні бути слухняним знаряддям у руках президента і СП, - пояснив політолог. - Було очевидне, що вони вестимуть гру як би на два поля, тобто не розриваючи відносин до певного часу з Віктором Ющенком, в той же час домовляючись з Юлією Тимошенко, при цьому намагаючись стати самостійним гравцем у рамках коаліції і в парламенті в цілому".

Якесь примирення навряд чи можливо

Але в ході роботи ВР нового скликання стало очевидне, що ця модель не цілком спрацьовує, почали посилюватися конфлікти із СП, зокрема з його головою Віктором Балогою, продовжив Фесенко. У результаті виявилася така тактика: не бажаючи безпосередньо критикувати Президента, лідери "Самооборони" як мішень обрали Балогу, що посилило протистояння між "Народною самообороною" і СП, підкреслив експерт.

"Фактично "Народна самооборона" стала внутрішньою опозицією пропрезидентської фракції, - вважає Фесенко.- Для СП така ситуація стала неприйнятною, і зрештою це вилилося у відкритий конфлікт. Своєрідною крапкою, яка перевела цей конфлікт у жорстку форму, стали справи, відкриті Генпрокуратурою, проти Луценка и Жванія. Зараз, з урахуванням цих обставин, якесь примирення навряд чи можливо".

Можливо, СП спробує розколоти "Самооборону", вивести з-під контролю Луценка і Жванії частину депутатів, обраних за квотою "Самооборони", але сама "Самооборона" вже не буде проющенківською політичною силою, підкреслив політолог.

На його думку, питання тільки в тому, що "Народна самооборона" в перспективі або увійде до БЮТ, або спробує відновити свій потенціал як самостійної політсили, пише РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «"Народна Самооборона" може увійти до складу БЮТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі