середа, 25 лютого 2009 11:37

"Нафтогаз" відмовляється купувати у "Газпрому" дорогий газ

"Нафтогаз" відмовляється купувати у "Газпрому" дорогий газ

"Нафтогаз України" хоче знизити закупівлі газу у "Газпрому" в 2009 р. на 20% до 33 млрд куб. м.

Про плановане зниження закупівель газу у "Газпрому" повідомив представник "Нафтогаза" Валентин Землянський.

Він пояснив, що, згідно з угодою, підписаною між "Нафтогазом" і "Газпромом" у січні, "Нафтогаз" один раз протягом цього року може скористатися знижуючим коефіцієнтом, знизивши фактичний об"єм закупівель на 20%. Швидше за все, це і відбудеться, а точний об"єм повинен бути визначений до 1 липня, відзначив Землянський.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогаза" на постачання російського газу в 2009-2019 рр. передбачав постачань у 2009 р. - 40 млрд. куб. м, якщо "Газпром" погодиться, закупівлі протягом року складуть приблизно 33 млрд. куб. м.

Представник "Газпрому" від коментарів відмовився. Але джерело, близьке до "Газпрому", і співробітник монополії підтвердили "Ведомостям", що за контрактом об"єми закупівель дійсно можуть бути знижені лише на один квартал. Листи з проханням від "Нафтогаза" про скорочення вже одержані, уточнює він. Але згоди "Газпром" поки що не дав.

Нагадаємо, раніше в.о. глави правління "Нафтогаза" Ігор Діденко заявив, що споживання сировини в Україні через кризу знижується: імпорт російського газу в січні склав лише 549 млн. т, при тому, що на цей місяць "Нафтогаз" законтрактував 1 млрд. куб. м. А запаси природного газу в підземних сховищах України досягли 27 млрд. куб. м, заявила прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За матеріалами: ProUa, Ведомости.
Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" відмовляється купувати у "Газпрому" дорогий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі