середа, 02 липня 2008 13:16

"Надії Росії на "свого" на посаді Президента України марні" - Тарасюк

Діяльність деяких російських політиків, які закликають до розриву Великого договору між Україною і РФ від 1997 року, є безвідповідальною. Так прокоментував заклики деяких російських політиків до розриву Договору про дружбу глава Народного Руху України, глава парламентського Комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк.

Як повідомляє прес-служба НРУ, Тарасюк відзначив: "Цей договір в рівній мірі потрібен обом сторонам. У тексті договору містяться положення, які стали частинами законодавства і України, і Російської федерації. Відмова від цих положень розв"яже руки не тільки Росії, але й Україні. Серйозні політики в Україні і в РФ не допустять руйнування цього договору".

"Я був першим главою української делегації на переговорах з Росією щодо Чорноморського флоту, - підкреслив Тарасюк. - Коли мова йшла про терміни перебування ЧФ на території України, то ці терміни визначалися часом, необхідним РФ для побудови бази на своїй території. Один з російських адміралів сказав, що для цього за умов належного фінансування - а зараз гроші у РФ є - потрібно від трьох до п"яти років. Отже, російська сторона замість визначення якихось нових термінів повинна займатися проектуванням і будівництвом своєї бази для того, щоб поступово до 2017 року її флот туди перебазувався".

Територіальну цілісність Україна відстоюватиме при будь-якому Президентові

Тарасюк упевнений, що "Україна ніколи не відмовиться від своєї території, і територіальну цілісність Україна відстоюватиме при будь-якому Президентові, Верховній Раді і Кабінеті Міністрів".

"Історія нашої держави демонструє - "п"ята колона", не дивлячись на її активні дії, не має вагомого впливу на ухвалення стратегічних рішень... Надії Росії на "свого" на посаді Президента України марні. Такого не буде. А тому потрібно не займатися нагнітанням напруги, а серйозно і прагматично підходити до вирішення цих питань", - додав Тарасюк.

Нагадаємо, напередодні мер Москви Юрій Лужков закликав припинити дію Договору про дружбу і співпрацю між Росією і Україною.

Держдума Росії 4 червня прийняла ухвалу, в якій мовилося про можливість денонсації Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Україною у разі її приєднання до НАТО. Депутати Держдуми вважають недружніми дії українських властей зі вступу в НАТО, повідомляє ЛІгабізнесІнформ.

Зараз ви читаєте новину «"Надії Росії на "свого" на посаді Президента України марні" - Тарасюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі