четвер, 30 вересня 2010 08:00

"На Заході поступово наступатиме протверезіння щодо Януковича і його команди"

"На Заході поступово наступатиме протверезіння щодо Януковича і його команди"

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що балансування нової влади між Росією і Заходом несе загрози для країни.

Які проблеми формування зовнішньої політики у нинішньої української влади?

- Проблема в тому, що основи зовнішньої політики має формувати Верховна Рада. А вона фактично усунулася від цього. Останній приклад – відмова від розгляду на парламентських слуханнях питання реалізації зовнішньої політики. Таким чином ми втрачаємо не тільки громадський, а й парламентський контроль за здійсненням зовнішньої політики держави. А центр формування її переміщують з Міністерства закордонних справ до Адміністрації президента.

А чому парламент усувається від цього?

- Про це треба спитати у самих депутатів. Діюча коаліція погодилася на таке добровільно.

Чи доведеться президенту Віктору Януковичу лавірувати між Росією і Заходом, як це робив Кучма?

- Не знаю, яким чином діятиме президент, але так чи інакше Україна у майбутньому спиратиметься на свої національні інтереси. А для нас природній інтерес – повернення в Європу, збереження курсу на інтеграцію з Євросоюзом.

Щодо "прагматичного балансування" між Росією і Заходом, то це означає перебування України у сірій зоні невизначеності. У середньостроковій перспективі така позиція несе загрози для країни, а не вирішення проблем зовнішньої політики. Україна мусить чітко заявити про входження до економічного і безпекового інтеграційних об"єднань. Природнішим має бути рух на Захід, а не на Північний Схід.

Захід і надалі тиснутиме на українську владу при згортанні демократичних процесів?

- У США та Євросоюзі ще триває період завищених очікувань від нинішньої влади в Україні. Мовляв, раніше був хаос у політичному управлінні держави, а тепер маємо єдину позицію. По-друге, якщо Янукович і його оточення так вдало пішли на поступки росіянам, так само підуть на поступки і нам, кажуть американці і європейці.

А виявляється, що ці очікування вже не виправдалися. І не тільки щодо демократичних процесів, а й стосовно економіки. Західні інвестори не отримали від нової влади того, чого хотіли, зокрема, лібералізації регуляторних засобів, податкової системи, привабливих умов для інвестування.

Тому на Заході поступово наступатиме протверезіння щодо Януковича і його команди. Це погано для нашої країни, а ще гірше для діючого режиму, якщо він не змінить свого ставлення до внутрішньої політики. Для України тому, що це впливає на імідж, рівень інвестування і перспективи євроінтеграції. Для влади – якщо вона декларує стратегію вступу до ЄС, то без врахування думки європейських інституцій цього досягнути неможливо. А позицію вступу до ЄС розділяють більшість громадян України.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"На Заході поступово наступатиме протверезіння щодо Януковича і його команди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі