пʼятниця, 19 лютого 2010 11:16

"На фундаменті революції він зробив демократію" - Пайфер про Ющенка

"На фундаменті революції він зробив демократію" - Пайфер про Ющенка

Головне досягнення Президента Віктора Ющенка полягає в тому, що на фундаменті "помаранчевої революції" він зробив демократію єдиною системою в Україні. Про це заявив колишній Посол США в Україні Стівен Пайфер.

Пайфер сказав, що Ющенку історія поставить оцінку через 20 років.

"Історія дивиться на події й особистості набагато тонше і більш розсудливо з 20-річної відстані, ніж відстані двох-трьох тижнів. Мені здається, найбільше досягнення Президента Ющенка - це те, що на підставі" помаранчевої революції "він зробив демократію ... системою. Мені зрозуміло, що більшість політичних партій в Україні сьогодні розуміють, що влада виграється виборами, а якщо ви програли, то ви програли, і програвати треба культурно ", - зазначив екс-посол.

За його словами, це найбільше досягнення на всьому пострадянському просторі.

"Україна - це єдина пострадянська країна, яка отримала рейтинг вільної країни з оцінки правозахисної організації" Фрідом Хаус "(Freedom House). Це неабияке досягнення, і це великою мірою завдяки Ющенку. Так, історія озирнеться тому, і якщо Україна далі буде просуватися шляхом консолідованої європейської демократії, то це буде завдяки Ющенку ", - відзначив він.

Разом з тим, Пайфер переконаний, що слідами "помаранчевої революції" можна було зробити набагато більше.

"Невміння знаходити політичні компроміси, міжусобиці, які постійно блокували просування прогресивних програм, - саме за це його буде критикувати історія, тому що тут було прогавлено багато можливостей", - підсумував екс-посол США.

Нагадаємо, Ющенко залишилося займати кабінет у Секретаріаті Президента трохи менше тижня. У наступний четвер, 25 лютого у Верховній Раді відбудеться урочисте засідання, присвячене інавгурації нового Президента - Віктора Януковича.

Радіо "Свобода"

Зараз ви читаєте новину «"На фундаменті революції він зробив демократію" - Пайфер про Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі