середа, 17 жовтня 2007 09:08

"Коаліція БЮТ-НУНС буде стабільною до початку виборів Президента"

Експерти прогнозують стабільність коаліції Блоку Юлії Тимошенко й Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" до початку президентських виборів.

"Перспективи такої коаліції (БЮТ-НУНС) будуть обмежені наступними найближчими виборами Президента. Я думаю, 2 роки - це саме нормальний період діяльності", - сказав голова ради громадської організації "Лабораторія законодавчих ініціатив" Ігор Когут.

Водночас він зазначив, що стабільність такої коаліції буде залежати й від її учасників, від того, чи вистачить у них запасу міцності.

"Фракції, які існують усередині "Нашої України", не у всьому і не завжди можуть підтримувати ініціативи уряду", - сказав експерт.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив думку, що стабільність коаліції БЮТ-НУНС відносна й залежить від наявності зовнішнього спільного ворога, приміром, твердого протистояння з Партією регіонів.

"Якщо такого протистояння не буде - рано чи пізно гору візьме внутрішнє протистояння й тут головний фактор - те, що Ющенко й Тимошенко об"єктивні потенційні конкуренти й у впливі на "помаранчевий табір", і у впливі на владу (суперництво Президент - прем"єр), і з погляду майбутніх президентських виборів, на яких вони є потенційними конкурентами", - зазначив він.

Експерт вказав на великий часовий діапазон існування коаліції.

"Як показує досвід, вона може проіснувати від декількох тижнів до 1 - 1,5 років. Або проіснувати до початку президентської виборчої кампанії", - сказав Фесенко.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений, що коаліція проіснує щонайменше рік.

"Що стосується стабільності, то як мінімум рік вона буде. Тому що за рік повинне стати ясно, або Тимошенко сильний прем"єр, економічно сильний прем"єр, або в коаліції й уряду є проблеми з економічними результатами", - підкреслив Карасьов.

Він також висловив думку, що після року її існування відбудеться новий раунд переговорів.

"Після року, незалежно від того, які будуть показники, повинен бути новий раунд переговорів з погляду вибудовування логіки президентської виборчої кампанії 2010 року", - сказав експерт.

За остаточним підрахунком Центральною виборчою комісією, у Раді Партія регіонів одержує 175 мандатів, БЮТ - 156, НУНС - 72, Комуністична партія - 27 і Блок Литвина - 20 мандатів, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «"Коаліція БЮТ-НУНС буде стабільною до початку виборів Президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі