понеділок, 03 березня 2008 10:40

"Газпром" скоротив постачання газу до України

НАК "Нафтогаз" повідомляє, що "Газпром" скоротив постачання газу в Україну на 30 мільйонів кубометрів на добу. Раніше дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" - "Укртрансгаз" заявляло, що за станом на 9.00 не отримувало повідомлення від російського "Газпрому" про обмеження постачань газу до України на 25%.

Газотранспортна система за станом на 9.30 працює в звичайному режимі й зменшення об"ємів постачань газу не спостерігається.

Нагадаємо, що "Газпром" погрожував з 9.00 скоротити постачання газу до України на 25% у випадку, якщо не буде знайдено компромісу з ряду спірних питань, зокрема відносно газового боргу Києва.

"Враховуючи, що ситуація не зрушила з мертвої точки, "Газпром" для забезпечення своїх економічних інтересів 3 березня поточного року з 10.00 скоротить постачання для споживачів України на 25%", - заявив представник російського газового холдингу Сергій Купріянов.

Він відзначив, що дотепер не врегульована повною мірою заборгованість за газ, спожитий у 2007 році. Крім того, за його словами, продовжується не оформлене споживання газу в поточному році - на даний момент в Україні "осіло" близько 1,9 мільярдів кубометрів російського газу на суму близько 600 мільйонів доларів. При цьому не підписані угоди, які визначають схему подальшої співпраці в газовій сфері.

Купріянов також уточнив, що дочірні товариства газового холдингу в минулу п"ятницю отримали відповідні розпорядження щодо скорочення постачань. Зокрема, введено посилений режим забезпечення безпеки у всіх дочірніх товариствах "Газпрому". Крім того, Єврокомісія та європейські партнери завчасно попереджені про поточну ситуацію.

У суботу, 1 березня, прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про те, що Україна не отримувала офіційних повідомлень від "Газпрому" про можливе скорочення постачань газу, повідомляє Українські Новіні.
Зараз ви читаєте новину «"Газпром" скоротив постачання газу до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі