середа, 08 жовтня 2008 09:11

"Газпром" поставлятиме Україні російський газ, а не середньоазіатський?

Російський газовий монополіст компанія "Газпром" допускає поставку в Україну газу російського походження замість газу, добутого в середньоазіатських країнах.

Про це на Українському енергетичному форумі повідомив директор дочірньої компанії "Газпрому" "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський.

"Швидше за все, для того щоб реалізувати меморандум (підписаний прем"єр-міністрами України й Росії 2 жовтня) потрібен перехідний період для України до рівня європейських цін. Швидше за все, буде розглядатися можливість поставки в Україну газу російського, а центральноазіатський повинен буде направлятися в Європу", - сказав він.

Подмишальський підкреслив, що це поки тільки один з варіантів і ніяких рішень із цього приводу не приймалося.

"Це будуть підписуватися договори на корпоративному рівні", - сказав він.

Поставка в Україну середньоазіатського газу може стати невигідною для "Газпрому" у зв"язку з його подорожчанням.

"Газпром" має намір у листопаді завершити переговори з Туркменістаном, Казахстаном й Узбекистаном за умовами поставок природного газу на 2009 рік.

До квітня 2009 року середня ціна на газ для європейських країн може знизитися до 360-400 доларів за 1 000 куб. м через зниження світових цін на нафту.

Україна імпортує щорічно близько 50 млрд. куб. м газу, з яких 42 млрд. - паливо Туркменського походження, а інші обсяги - з Узбекистану й Казахстану.

На початку 2008 року в Україну також поставлявся газ російського походження через дефіцит палива середньоазіатських країн.

Після візиту в Росію 2 жовтня прем"єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що ціна на газ для України на 2009 рік стане відомою після домовленості "Газпрому" із середньоазіатськими країнами.

В 2008 році Україна імпортує газ по 179,5 доларів за 1 000 куб. м, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" поставлятиме Україні російський газ, а не середньоазіатський?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі