четвер, 31 січня 2008 16:11

"Газпром" не буде проти, якщо Тимошенко ліквідує РосУкрЕнерго

"Корумпована, безцеремонна компанія "РосУкрЕнерго", яка є посередником між Росією і Україною, має бути ліквідована", - заявила прем`єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв`ю німецькому виданню "Франкфуртер Альгемайне", переклад розміщений на сайті Інопреса.

"Російський газовий монополіст "Газпром" нещодавно дав зрозуміти, що він не проти усунення цього посередника і готовий укласти з Україною угоду на прямі постачання", - уточнила Тимошенко.

В той же час, прем`єр визнала, що і до самого Газпрому у неї є претензії. І в першу чергу Тимошенко не має наміру відмовлятися від неодноразово оприлюдненої нею позиції щодо збільшення вартості транзиту російського газу територією України.

"Починаючи з 2006 року Росія підняла ціни на газ в 3,5 разів. З іншого боку, ціни на транзит, які Росія сплачує за свій експорт до Центральної Європи, залишилися майже без змін. Ми не повинні дотримуватися подвійних стандартів, - заявила прем`єр. - Якщо вже Росія хоче встановити ринкові ціни, то вони мають розповсюджуватися на всі товари і послуги – у тому числі і на транзит і зберігання газу в наших сховищах".

Кореспондент видання уточнив, чи не призведе така позиція Тимошенко (у випадку, якщо російська сторона погодиться на збільшення вартості транзиту) до подорожчання російського газу для Європи, з урахуванням збільшених витрат на транспортування.

"На ці питання має відповідати ринок, а не політика, - заявила Тимошенко. - Але у будь-якому випадку я думаю, що країни ЄС зацікавлені в довгостроковій політиці ціноутворення. Ринкова ціна на газ, який Росія постачає до України, повинна відповідати ціні на газ на межі з ЄС – за вирахуванням витрат на транзит по цій країні. В даний час ми наближаємося до цього рівня".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" не буде проти, якщо Тимошенко ліквідує РосУкрЕнерго ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі