Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2007 11:56

"Енергійний прем`єр зацікавлений у слабкому спікері"

Керівник Центру розширення можливостей Віктор Небоженко вважає, що у разі обрання "слабкого" спікера парламенту урядом має керувати технічний менеджер.

Таку думку Небоженко висловив сьогодні УНІАН.

На думку політолога, криза 2006 року багато в чому була пов`язана не тільки з недосконалістю моделі державного устрою, в якому присутні елементи і президентської, і парламентської республіки, і навіть не тільки з амбіціями окремих осіб.

"Не менш важливою його причиною є нездатність наших політиків зрозуміти, що принцип розподілу влади (зокрема законодавчої і виконавчої) - це не просто слова. Це одне з найважливіших умов функціонування державної влади", - сказав Небоженко.

За його словами, замість дотримання цього принципу Кабінет Міністрів намагався управляти Верховною Радою - і при прем`єр-міністрі Юлії Тимошенко, і при прем`єр-міністрі Вікторі Януковичу. "Зараз же ситуація ще більш погіршала", - переконаний він.

Небоженко вважає, що замість того, щоб сформувати дієздатний парламент – з дієздатною більшістю і ефективною меншістю – заходилися ділити "найсолодше" – Кабінет Міністрів. "Тобто наші політики знову намагаються поставити віз попереду коня. Таким чином, вони закладають конфлікт, оскільки енергійний прем`єр зацікавлений у слабкому спікері", - додав експерт.

"Нам же - Україні та її громадянам - потрібен не тільки законодавчий, але і політичний механізм стримування і противаг. Це означає, що посилення однієї з гілок влади має приводити до посилення протилежної гілки. Якщо волею долі Верховну Раду очолить слабкий спікер, то і Кабінетом Міністрів має керувати технічний менеджер, який не брав участі у виборах. І навпаки. Якщо в результаті політичних розкладів уряд очолить сильна фігура, то парламент має висунути сильну особу, здатну протистояти амбіціям і планам прем`єр-міністра" - вважає Небоженко.

На його думку, такий простий механізм змусить виконавчу і законодавчу гілки влади домовлятися і дотримуватися лише тих інтересів, які співпадають, - національних інтересів України. "Інакше, тобто у разі деформації політичної системи або навіть монополії однієї з гілок влади, ми дуже швидко одержимо чергову політичну кризу, яка матиме більш тяжчі наслідки, ніж попередня", - припустив політолог.

Зараз ви читаєте новину «"Енергійний прем`єр зацікавлений у слабкому спікері"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути