понеділок, 14 липня 2008 16:29

"Для Тимошенко інстинкт самозбереження сильніший за відповідальність перед країною"

"Для Тимошенко інстинкт самозбереження сильніший за відповідальність перед країною"
Провальне голосування парламенту за зміни до держбюджету на 2008 рік стало наслідком незацікавленості уряду у прийнятті скорегованого фінансового документа держави.

Так прокоментував результати розгляду Верховною Радою бюджетного питання глава секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко зараз шукає всілякі виправдання тому, що Кабінет міністрів не спромігся забезпечити схвалення Верховною Радою змін до держбюджету.

Однак ризик зриву прийняття оновленого кошторису був закладений вже в тому, як уряд організував і проводив бюджетний процес, вважає глава секретаріату.

Балога нагадав, що зміни до бюджету-2008 мали бути схвалені Верховною Радою ще в березні: "За тиждень до закінчення сесії Верховної Ради уряд заходився похапцем, гарячково готувати нові зміни до бюджету. Як це робилося - бачила вся країна".

"Достатньо згадати, як Кабмін спільно з Нацбанком рахували прогнозні показники інфляції та плуталися в узгоджених цифрах", - додав глава секретаріату.

"Звісно, нашвидку підготовлені пропозиції до бюджету не врахували багато надзвичайно важливих факторів як щодо дохідної, так і видаткової частин", - зауважив Балога.

Тому, за його словами, президент Віктор Ющенко вніс на розгляд парламенту свій варіант змін до держбюджету на 2008 рік.

Втім, на думку Балоги, "з огляду на ймовірне прийняття Радою резолюції недовіри Кабінету міністрів бюджет остаточно втратив актуальність для уряду".

"Вся енергія переговорів із парламентом була спрямована на самозахист. Ініціатива президента про продовження сесії парламенту для прийняття змін до держбюджету не була підтримана коаліцією, Кабмін також не наполіг на цьому. У підсумку країна ще, принаймні, два місяці житиме за старим кошторисом", - заявив глава секретаріату.

"У тому, що так сталося, парламентській більшості та її урядові нікого звинувачувати, окрім самих себе. Маємо чергову наочну ілюстрацію того, як політиканство і популізм обертаються проти економіки та суспільних інтересів", - додав Балога.

"Для уряду інстинкт самозбереження виявився сильнішим за відповідальність перед країною", – зробив висновок глава секретаріату.

Балога попередив, що уряду вже слід невідкладно розпочати роботу з підготовки проекту держбюджету на 2009 рік, аби не повторити бюджетну вакханалію.

"Кабміну варто критично оцінити рівень організації своєї роботи. Звісно, її вади можна якийсь час гримувати заявами на зразок "нам заважають", але цей камуфляж вже заяложений і тому не здатний приховати справжні причини урядових прорахунків. Лише системна робота, а не словесні маніпуляції, дасть позитивний результат", – сказав він.

Зараз ви читаєте новину «"Для Тимошенко інстинкт самозбереження сильніший за відповідальність перед країною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі