понеділок, 11 серпня 2008 14:53

"Будь-які миротворчі операції України в Осетії будуть ігноруватися"

Експерти рекомендують українській владі не втручатися в конфлікт у Південній Осетії (Грузія).

Про це вони сказали в ході круглого столу "Війна в Південній Осетії й позиція України".

"Кращим втручанням України в конфлікт у Південній Осетії буде її невтручання", - сказав директор Інституту країн СНД у Києві Володимир Корнілов.

Він зазначив, що доцільним з української сторони було б припинити поставки зброї й військової техніки до Грузії, вивести своїх військових із зони конфлікту й утриматися від провокаційних заяв.

"Я думаю, що прийшов час для парламенту й для прем"єр-міністра України прямо спитати зі свого підлеглого, міністра закордонних справ України пана Огризка про ті його заяви, які він зробив, зокрема, щодо цього конфлікту. Насправді заяву щодо Чорноморського флоту (Росії) інакше як провокацією не назвеш", - сказав він.

Корнілов вважає, що МЗС, не дивлячись на свої заяви, не зможе перешкодити ЧФ Росії повернутися на бази в Севастополь, навіть якщо вони й будуть брати участь у збройному конфлікті в Грузії.

Таку думку підтримав і директор Інституту політичного аналізу Сергій Толстов.

При цьому політолог зазначив, що Україні доцільно було б координувати свої дії у врегулюванні цього конфлікту із країнами Європейського Союзу.

"Втручання України в конфлікт у Грузії в цих умовах повинно бути мінімізовано, і я вважаю, що керівництву України варто було б орієнтуватися на політику ЄС, у першу чергу на позицію посередницької місії, яка складається із представників Франції й Фінляндії", - сказав він.

Експерт вважає, що в умовах конфлікту в Південній Осетії, швидше за все, на кілька років буде припинено розширення НАТО в Чорноморо-Каспійському регіоні.

Тому політолог порекомендував владі призупинити форсований вступ в альянс.

Крім цього, експерти зійшлися в думці щодо неможливості участі України у врегулюванні цього конфлікту як миротворчої сторони.

"Будь-які миротворчі операції України будуть ігноруватися", - сказав у свою чергу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він вважає, що така роль України не буде сприйнята в першу чергу жителями Південної Осетії й Абхазії, які значну увагу приділяють кумівським зв"язкам Президентів України Віктора Ющенка й Грузії Михайла Саакашвілі.

Він порекомендував владі розробляти стратегічну політику на Південному Кавказі, а не будувати її на особистих зв"язках.

Україна наполягає на введенні в Південну Осетію міжнародного миротворчого контингенту.

Грузія розраховує на посередництво України в мирному врегулюванні конфлікту в Південній Осетії, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «"Будь-які миротворчі операції України в Осетії будуть ігноруватися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі