Ексклюзиви
пʼятниця, 05 вересня 2008 09:05

"Больова точка Тимошенко - це пристрасть до влади і до всевладдя"

Директор центру соцдосліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що у ситуації, яка склалася в українському політикумі, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко грає сама на себе.

"На мій погляд, Тимошенко не грає на Москву, вона грає на себе. І загроза Тимошенко полягає не стільки у якихось зовнішньополітичних зобов"язаннях, скільки у її волюнтаризмі, популізмі та пристрасті до влади. А ось хто користується цими якостями Тимошенко - Москва, Вашингтон, Банкова - у цьому і полягає інтрига української політики", - зазначив політолог.

Єрмолаєв визнав, що Тимошенко - одна з найсильніших політиків, але її больова точка - це пристрасть до влади і до всевладдя.

"Хто дістає доступ до цієї больової точки - і може робити ставки. Якщо Москва і впливає на нинішній український процес, то лише у тій мірі, в якій це пов"язано з новим амбітним протистоянням Тимошенко і Ющенка. Як тільки це протистояння закінчиться, Тимошенко знову почне грати на себе", - вважає він.

Політолог також зазначив, що регіонали у цій ситуації просто користуються моментом, і їхня позиція збігається з позицією Москви грати на суперечностях конфлікту в "оранжевому" таборі та не робити довгих ставок.

Краще парламентське віче, ніж прихований і зовні залежний авторитаризм

За словами Єрмолаєва, потрібно також враховувати, що в цій грі є ставки у Брюсселя, Вашингтона, Стамбула, і ці ставки проявлять себе у майбутніх політичних та інтелектуальних інвестиціях.

"Якщо серйозно говорити про майбутню конструкцію влади і розподіл ролей, то для самої України і української політики було б бажано, щоб ступінь впливу і, відповідно, залежності розподілялися рівномірно, і не було ні домінуючого Вашингтона, ні домінуючої Москви. А це означає, що бажано, щоб політика не залежала від бажання одного харизматичного політика. Вже краще парламентське віче, ніж прихований і зовні залежний авторитаризм", - сказав він.

Також, за прогнозами Єрмолаєва, у разі перевиборів у Верховну Раду показники і БЮТ, і ПР будуть збігатися з результатами 2007 року.

На його думку, розчарування від нинішньої позиції своїх кумирів компенсуватиметься розчаруванням від усього того, що відбувається, тому чекати провалів у показниках результатів регіоналів або БЮТ не варто - вони будуть у лідерах.

"Якщо хто і втратить, то це проющенківський фланг, який, імовірно, буде роздроблений і істеричний. Збережуться позиції у "лівих", дещо зміцниться позиція Блоку Литвина", - підсумував політолог.

ForUm.

Зараз ви читаєте новину «"Больова точка Тимошенко - це пристрасть до влади і до всевладдя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути