вівторок, 26 лютого 2008 08:20

"Балога шантажує НУ-НС достроковими виборами"

Українські політологи вважають практично нереальними ще одні дострокові парламентські вибори в Україні найближчим часом.

Таку думку директор Центра прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко і директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв висловили в понеділок в інтерв"ю журналістам у Києві.

"Теоретично це реально. Поки ж це більше погрози, напівультиматум для опозиції", - підкреслив Фесенко, коментуючи вислів глави секретаріату президента Віктора Балоги про можливості парламентських виборів найближчим часом.

За словами Фесенка, Балога дає зрозуміти опозиції, що "якщо ви все-таки не відійдете від блокування, не погодитеся на пошук компромісів, то тоді рано чи пізно вибори стануть неминучими".

За переконанням політолога, "вибори відбудуться тільки тоді, коли це буде в інтересах президента". "Зараз це не в інтересах ні президента, ні Балоги", - підкреслив він.

Разом з тим він нагадав: "теоретична імовірність виборів і в політичному, і правовому змісті зберігається". Практично ж, за переконанням політолога, "у цих виборах провідні політичні сили не зацікавлені".

Єрмолаєв підтримав свого колегу в плані нереальності проведення виборів найближчим часом, однак підкреслив, що такі натяки Балоги відносяться до представників НУ-НС.

"Мені це більше нагадує шантаж. Балога говорив не з Партією регіонів, і навіть не з БЮТ, він говорив зі своїми. Тому що БЮТ дострокових виборів не боїться. У регіонів є як мінімум шанс підтвердити свої результати. Найбільший потерпілий - це НУ-НС. Це (слова Балоги), насамперед, тиск. Це команда "Нашій Україні", що, хлопці, не рипайтесь: є тільки один шанс у вас пройти в наступний парламент - якщо зараз будете брати участь у нових ініціативах, - сказав політолог.

Керівник секретаріату президента Віктор Балога заявив, що у випадку відсутності роботи парламенту протягом 30 днів, відповідно до конституції, президент має право розпустити парламент.

"Якщо є здоровий глузд, то можна повертатися до розгляду питань, пов"язаних з організацією роботи в парламенті, якщо цього здорового глузду нема, то скажу чесно: ніхто не буде терпіти - ні суспільство, ні президент, що має право, по конституції, після 30-денного терміну нероботи парламенту розпустити його, згідно з 90-ю статтею основного закону", - сказав Балога.

За матеріалами: "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «"Балога шантажує НУ-НС достроковими виборами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі