понеділок, 12 листопада 2007 15:08

"Якщо прем"єром стане Тимошенко ціна на газ буде 180-200 доларів за тис. куб. м."

Експерти прогнозують, що ціна на імпортний природний газ на кордоні України й Росії в 2008 році може становити від 150 до 200 доларів за тис. куб. м.

"Сьогодні економічний механізм ціноутворення не встановлений, тому сьогодні ціна може перебувати в діапозоні 150-185 доларів за тис. куб. м", - повідомив директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимир Саприкін.

На його думку, поки навіть керівництво Росії не визначилося з ціною на газ для України, вичікуючи формування коаліції й призначення прем"єр-міністра.

"Ціни поки невідомі навіть Кремлю. Кремль чекає, олігархія чекає складу коаліції й прізвища прем"єр-міністра, лише після цього буде відома й ціна на газ", - сказав він.

Саприкін зазначив, що ціноутворення визначається на основі цін на паливо, встановлюваних країнами-виробниками (Туркменістан, Узбекистан, Казахстан), витрат на транспортування газу до кордону України й націнки трейдерів "Газпрому" й "РосУкрЕнерго".

Яка точно ціна буде, я сказати не можу, але схиляюся, що вона буде вищою, ніж 160 доларів за тис. куб. м.

За прогнозами голови правління альянсу "Нова енергія України" Валерія Боровика, ціна на газ в 2008 може становити від 160 до 180 доларів за тис. куб. м у тому випадку, якщо Україна сформує уряд, який проведе вдалі переговори з Росією й піде на окремі поступки, зокрема в частині контролю "Газпромом" газорозподільних мереж України.

"Ціна може бути й до 200 доларів за тис. куб м, якщо ми не підемо на поступки в окремих стратегічних питаннях", - сказав він.

Боровик додав, що на сьогодні не можна говорити про те, що вартість палива буде безпосередньо залежати від прізвища прем"єра.

"Ми побачили, що навіть нинішній уряд, маючи непогані відносини з Росією, не втримав ціну. Все одно Росія веде прагматичну політику", - зазначив експерт.

На думку аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Володимира Нестеренка, у випадку, якщо прем"єром стане Юлія Тимошенко або представник пропрезидентських сил, ціна на газ може сягнути 180-200 доларів за тис. куб. м.

Якщо ж коаліція буде сформована за участі Партії регіонів, можливе втримання ціни на рівні 160 доларів.

"Політичні трансформації в Україні мають велике значення, оскільки у вищезгаданих сил різна схильність до поступок відносно газотранспортної системи України, тоді як контроль транзиту є однією з найважливіших стратегічних завдань Росії, виходячи як з економічних, так і геополітичних міркувань", - сказав він.

Нестеренко додав, що в кожному разі ціна буде названа не раніше, ніж стане відомо, хто буде прем"єром, тобто після 27 листопада.

Раніше міністр палива й енергетики Юрій Бойко повідомляв, що Україна й Росія ведуть переговори про ціну на імпортний природний газ на 2008 рік у рамках цінового коридору 150-160 доларів за тис. куб. м.

З 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, який постачався в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Цього року Україна не закуповує природний газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про поставки через ексклюзивного постачальника компанію "РосУкрЕнерго" 7 млрд. куб. м газу на рік, з Казахстаном про поставки 8,5 млрд. куб. м газу на рік, а також з Туркменістаном про поставки 42,5 млрд. куб. м газу на рік, повідомляють Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо прем"єром стане Тимошенко ціна на газ буде 180-200 доларів за тис. куб. м."». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі