субота, 28 березня 2015 09:00

"П'ята колона" пішла в газову атаку

"П'ята колона" пішла в газову атаку

Прокремлівські агенти підбурюють людей "дешевим газом", щоб далі красти гроші і служити Путіну. Усі заяви про те, що Україна має багато дешевого власного газу є несусвітніми байками. Його значно менше, аніж споживає українське населення. 

Нарощування видобутку власного газу потребує значних витрат, тому наш вітчизняний газ не буде дешевим. Починаючи з розвідки нових покладів, буріння свердловин, створення інфраструктури і закінчуючи необхідністю ремонтувати й оновлювати те, що працює зараз. На все це треба гроші. Інакше український газ залишиться під землею, а ми ніколи не звільнимося від російського газового ярма.

"Проблема в тому, що собівартість видобутку газу зростає, а підприємства віддають його по заниженій ціні для потреб населення. До того ж – є неплатежі. Виходить, що сам видобуток треба дотувати з інших джерел", - пояснив член Ради директорів компанії "XXI Століття", колишній співробітник "Нафтогазу" Олег Салмін.

Досі газ для населення продавали менш, ніж за 17% від справжньої ціни. Різницю сплачувала держава. Для цього з бюджету щороку забирали понад 100 млрд грн. Це четверта-п'ята частина від усіх річних видатків нашої держави. Ці гроші потрапляли до кишень близьких до влади олігархів, які "прокручували" газові схеми. Тим часом інфраструктура видобутку й постачання газу поступово зношувалася, руйнувалася і тепер не має резервів для нарощування обсягів.

Отже, хтось роками крав бюджетні гроші, які списувалися на забезпечення населення дешевим газом. А проблеми галузі накопичувалися, створюючи "газові борги" на багато років уперед, для наступних поколінь.

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський зауважив, що в Україні раніше применшувалося значення енергетичної безпеки: "Вона має розглядатися на рівні силових структур – армії, розвідки, міліції, служби безпеки. Тобто, енергетична безпека мала б бути віднесена до безпекової основи держави. Все решта, зокрема, й економіка, - наживне".

У ситуації, що вже склалася, експерт вважає необхідним скорочувати обсяги споживання до рівня власного видобутку, який треба потроху нарощувати. А для цього, за словами Соколовського, необхідно запровадити прозорість на газовому ринку і ринкові ціни на газ. Це означає: платити чесну ціну й не дозволяти розкрадати гроші.

Це викликає обурення тих, хто ще вчора сидів на "газовій годівниці" Путіна і сподівається повернутися до влади. Вони продовжують розповідати байки про "дешевий український газ для населення". Реально ж закликають українців й надалі споживати багато російського газу, аби усі ми ще довго перебували заручниками Кремля.

Промосковські експерти й політики замовчують, що нова ціна на газ є не лише ринковою, але й справедливою. Багаті, врешті-решт, повинні платити сповна, а бідні зможуть оформити субсидії за дуже простою процедурою. Треба лише заява й довідка про доходи – можна буде просто надіслати їх поштою. Бланки заяв кожна сім'я отримає вже у квітні разом із квитанціями.

Мільйон сімей, які мали субсидії, отримають їх знову. Загалом тепер субсидії зможуть отримати близько 10 млн українських громадян. Ті ж, хто оформлював пільги за хабарі, щоб опалювати палаци й басейни практично безплатно, й проросійські політики намагатимуться збурити "газову революцію".

Агенти Путіна в Україні за будь-що спробують дестабілізувати ситуацію, розповідаючи про безпідставне здорожчання газу, про дешевий український газ, про складність оформлення субсидій, про те, що європейці платять за газ менше, аніж ми з вами. Все це – абсолютна неправда.

Газ для населення дорогий не лише в країнах Євросоюзу, але й у Росії, яка його видобуває й продає. Люди скрізь змушені заощаджувати, бо всі розуміють: газ – дорогий товар.

Дешевого газу просто не буває. Якщо росіяни, яким газ не по кишені, переходять на дрова, то європейці піклуються про енергозбереження. Тому в країнах з подібним до нашого кліматом - наприклад, у Польщі чи Німеччині - газу для опалення помешкань споживають у рази менше, ніж в Україні.

Кожен із нас може почати заощаджувати хоч із завтрашнього дня. "Дешевий" газ за рахунок тіньових схем закінчиться тим, що у дітей і внуків не буде ніякого газу. Їм залишаться тільки державні борги, які навісили на нашу шию колишні поборники "дешевого газу", що знову рвуться до влади за допомогою Путіна і "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «"П'ята колона" пішла в газову атаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі