четвер, 27 червня 2019 08:15

П'ять років асоціації з ЄС: політолог розкрив перспективи

П'ять років асоціації з ЄС: політолог розкрив перспективи
Зліва направо президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, президент України Петро Порошенко та президент Європейської Ради Герман ван Ромпей під підписання "економічної" частини Угоди про асоціацію у Брюселі 27 червня 2014 року Фото: unn.com.ua

П'ять років тому, 27 червня 2014 року, президент Петро Порошенко підписав заключну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Тоді разом з Україною свої угоди підписали також Молдова і Грузія. Які результати це дало для держави в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук.

"Угода про асоціацію першопочатково мала певні недоліки. Зокрема, це квотний принцип. Ми знаємо, що за деяким групами товарів Україна вибирає квоти досить швидко і це обумовлює відповідні проблеми. Крім того є достатньо серйозна проблема, пов'язана з тим, що Україна не виконує свої зобов'язання. А це, перш за все, фітосанітарні норми, норми щодо ввезення товарів".

Асоціація відкрила можливості для торгівлі з Європейським Союзом, а саме це має стати основою для подальшої співпраці, вважає політолог.

"Ми повинні розуміти, що підписання цієї угоди було значною мірою політичним. Тобто свого часу Янукович відмовився підписувати, це спровокувало Майдан і в такій ситуації президент Порошенко не міг не підписати цю угоду, незважаючи на те, що там справді могли бути деякі проблеми. А окремі питання потребували, можливо, деякого уточнення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Безвіз — є, членство в Євросоюзі і НАТО — буде"

Говорити про вступ України в ЄС ще зарано. Усе залежить від ситуації в Європейському Союзі і їхньої внутрішньої консолідації, каже політолог.

"Україна, в першу чергу, повинна реалізувати угоду про асоціацію, демонструвати кроки щодо боротьби з корупцією, щодо модернізації державного управління, економічне зростання".

Переговори щодо підписання Асоціації з ЄС розпочалися ще за часів президентства Віктора Ющенка і тривали до початку Революції Гідності. Тоді президент Янукович відмовився підписувати договір про асоціацію, що спричинило протест українців. Янукович у лютому 2014 втік з країни і тепер переховується на території Росії.

Зараз ви читаєте новину «П'ять років асоціації з ЄС: політолог розкрив перспективи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі