середа, 18 лютого 2015 15:29

Путін взяв тайм-аут і готується весною пробити "коридор" до Криму - воєнний експерт

Путін взяв тайм-аут і готується весною пробити "коридор" до Криму - воєнний експерт
EPA/UPG

Кремль разом з ДНР і ЛНР планує "по шматочках" окупувати Донецьку та Луганську області.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав військовий аналітик, полковник у відставці Володимир Ларцев, коментуючи останні події навколо Дебальцеве.

"Якщо говорити в зовнішньополітичному плані, то безумовно ситуація в Дебальцевому - на користь України. Так як всьому світу було продемонстровано, що домовленості, підписані Росією та керівниками так званих ДНР і ЛНР, мало чого варті. Це ще один крок для того, щоб Україна отримала необхідну для побудови нормальної оборони летальну зброю від США та інших країн, а також кредити від міжнародних фінансових інституцій", - пояснив експерт.

Також, за словами Ларцева, події в Дебальцевому "відтягнули" можливе введення воєнного стану. "І тепер наше керівництво може зробити хорошу міну при поганій грі, отримавши період для перепочинку та накопичення коштів", - сказав експерт.

Однак, на думку аналітика, в стратегічному плані втрата Дебальцевого є негативною. "Це великий залізничний вузол, через який бойовики зможуть вивозити вугілля і постачати всім необхідним ДНР і ЛНР з Росії", - зазначив він, називаючи втрату "військовою поразкою України".

"Якщо говорити в оперативно-тактичному плані, то ситуація продемонструвала великі прорахунки нашого командування і показала, що у нас немає сил і засобів для ефективної оборони території. В принципі, наші військові навчилися воювати, але озброєння і техніки їм не вистачає для того, щоб давати гідну відсіч", - додав він.

Експерт вважає, що влада багато в чому обманює громадян. "У інформаційному плані ми побачили, що спікери міністерства оборони, РНБО, президента досить багато обманюють, вводять в дезінформацію народ. Це саме по собі неприємно, тому що підсилює напругу насамперед серед військових людей і недовіру по відношенню до керівництва країни", - зазначив аналітик.

На думку Ларцева, Росія "візьме тайм-аут" для демонстрації вирішення ситуації з "дебальцевським плацдармом".

"Протягом місяця Росія буде вести себе більш-менш мирно, не наступаючи. Вона використає цей час, для того щоб накопичити ще більше військової техніки, навчити сепаратистів і підготуватися до нових наступів в районі Маріуполя і в напрямку Криму. Для того, щоб "пробити" туди прохід. Вони, по всій видимості, постараються це зробити навесні", - пояснив експерт.

Також аналітик вважає, що Путін використовує "там-аут" для згладжування додаткових санкцій у бік Росії, зміцнивши своє лобі в Європі.

Ларцев припускає, що далі Росія разом з ДНР і ЛНР будуть намагатися "відкушувати шматочками" територію України, доводячи окуповані землі до кордонів Луганської та Донецької областей.

"Вони будуть вести дії в районі Станиці-Луганської, в напрямку Широкого, для того щоб там створити "котел", оточити українські військові формування та відвоювати цю територію. Також це зробити в районі Щастя, Трьохізбенки і в напрямку Лисичанська та Сєвєродонецька. Вони хочуть поступово шматочок за шматочком округляти "свою" територію і розширювати її", - зазначив аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Путін взяв тайм-аут і готується весною пробити "коридор" до Криму - воєнний експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі