середа, 01 червня 2022 13:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін узаконив викрадення дітей з України - реакція МЗС

Путін узаконив викрадення дітей з   України - реакція МЗС
МЗС України відреагувало на наказ Путіна про присвоєння російського громадянства маленьким українцям. Фото: nta.ua

Міністерство закордонних справ України назвало указ Володимира Путіна про спрощення прийому в російське громадянство дітей-сиріт з України спробою легалізації викрадення.

Свою відповідь МЗС України обублікувало на офіційному сайті 31 травня.

"Своїм указом Владімір Путін фактично узаконив викрадення дітей з території України", - повідомляється в заяві МЗС України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слід зробити те, чого росіяни не очікують" - Єрмак звернувся до парламенту Ірландії

Також в міністерстві наголосили, що дії РФ грубо порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, яка передбачає зобов'язання держави-окупанта не змінювати громадянського статусу дітей, а також Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року.

МЗС України закликало міжнародне співтовариство вжити рішучих заходів проти Москви, зокрема посилити санкційний тиск, аби змусити її припинити агресію проти України та зухвалі порушення міжнародного права.

"Україна вживатиме всіх можливих заходів, зокрема на міжнародному рівні, задля забезпечення захисту прав та інтересів викрадених українських дітей і їхнього повернення на Батьківщину", - додали у відомстві.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який передбачає надання сиротам, насильно вивезеним з України, громадянства РФ у прискореному режимі.

Указ поширюється на дітей із чотирьох українських областей - Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської.

За час повномасштабної війни в Україні російські окупанти депортували понад 230 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «Путін узаконив викрадення дітей з України - реакція МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі