четвер, 10 квітня 2014 18:33

Путін написав в Європу жалісного листа про рятування України

Путін написав в Європу жалісного листа про рятування України
Володимир Путін. Фото: nnm.me

Президент РФ Володимир Путін закликав європейських партнерів почати негайні консультації з питання про стабілізацію економіки України і прийняти скоординовані кроки для вирішення проблеми постачань і транзиту російського газу.

Про це йдеться у його листі, направленому лідерам країн, які отримують російський газ транзитом через Україну.

"Вихід зі сформованої ситуації може бути тільки в одному. Провести негайні консультації на рівні міністрів економіки, фінансів і енергетики з метою вироблення узгоджених дій щодо стабілізації економіки України та забезпечення поставок і транзиту російського газу в суворій відповідності з контрактними умовами. І як можна швидше приступити до скоординованих конкретних дій", - йдеться в тектсі листа.

Президент підкреслює, що "до цього ми закликаємо наших європейських партнерів".

Путін запевнив, що, "безумовно, Росія готова брати участь у стабілізації та відновлення української економіки, але не в односторонньому порядку, а на паритетних з нашими європейськими партнерами умовах".

Президент РФ зазначив, що це має робитися "з урахуванням тих фактичних вкладень і витрат, які тривалий час поодинці несла Росія, підтримуючи Україну".

За інших обставин, підкреслює Путін, "самоусунення наших європейських партнерів від спільних дій з вирішення економічної кризи в Україні і навіть від консультацій з російською стороною не залишає для Росії ніякої альтернативи".

На початку листа президент РФ дорікає європейським партнерам у небажанні розпочати консультації з питань розвитку економіки України і спробах перекласти на Росію наслідки української економічної кризи.

"Замість консультацій ми чуємо заклики знизити контрактні ціни на російський газ, які мають нібито "політичний характер". Створюється враження, що європейські партнери хочуть в односторонньому порядку перекласти на Росію наслідки української економічної кризи", - пише Путін в листі.

Путін звертає увагу на те, що "в останні місяці економіка України стрімко деградує, (... ) наближається до дефолту, до зупинки виробництва і до вибухового зростання безробіття".

Він повідомив, що обсяг природного газу, поставленого в Україну згідно з контрактом, підписаним в 2009 році за участю прем'єра Юлії Тимошенко, склав з 2009 року по перший квартал 2014 147, 2 млрд куб.метрів.

"З самого першого дня існування незалежної України Росія підтримувала стійкість української економіки, поставляючи їй газ за заниженими цінами", - написав він.

"Хотілося б особливо підкреслити - "формула ціни", зафіксована в контракті, жодного разу з тих пір (2009 року. - ред.) не змінювалася. І Україна, аж до серпня 2013 року, справно платила за газ відповідно до цієї формули", - наголошується в листі.

"Росія за останні чотири роки субсидувала економіку України за рахунок заниження цін на газ в обсязі 35,4 млрд. доларів США. Крім того, в грудні 2013 Росія надала Україні позику на 3,0 млрд. доларів США. Ці досить значні фінансові ресурси були спрямовані на підтримку стабільності та платоспроможності української економіки, збереження робочих місць та зайнятості. Підкреслю - крім Росії цього ніхто не робив", - наголосив президент РФ.

Лист президента РФ направлено керівникам Молдавії, Румунії, Туреччини, Угорщини, Словаччини, Словенії, Македонії, Чехії, Польщі, Франції, Німеччини, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Греції, Сербії, Болгарії, Австрії та Італії.

Зараз ви читаєте новину «Путін написав в Європу жалісного листа про рятування України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі