вівторок, 19 вересня 2017 19:48

Проти Януковича може свідчити колишній соратник

Проти Януковича може свідчити колишній соратник
Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович може свідчити проти Віктора Януковича, вважає екс-нардеп Тарас Чорновіл. Фото: УНІАН

Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович може свідчити проти Віктора Януковича у справі узурпації влади. Про це Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

"Рішення Конституційного суду про повернення Конституції 1996 року розслідується з весни 2014 року. Справу відкрив генпрокурор Махніцький. Тоді шукали способи притягнути до відповідальності суддів, не висловлюючи претензій ні Януковичу, ні Міністерству юстиції. Ярема справу тихенько закрив, Шокін знову відновив. Вони висіла у повітрі.

Насправді до суддів придертися дуже важко. Відповідальні ті, хто перевищив свої обов'язки і насправді повернув Конституцію. І це аж ніяк не суд, бо він не сказав відновити її. Лише вказав, що зміни у 2004 році провели незаконно. Після суду, рішення мала приймати Верховна Рада, тільки вона могла 300 голосами поміняти Конституцію.

Це не справа Лавриновича, а справа Януковича. Він був натхненником, організатором, отримував вигоду від захоплення влади. Лавринович дістав наказ і його виконав. Він офіційно опублікував від імені Мін'юсту текст Основного закону 1996 року як чинний. Поставив підпис. А Янукович отримав узурпаторські повноваження розчерком чужого пера.

Натомість по Лавриновичу справа проста, є завершений склад злочину. Для нього порятунку дуже мало. Його адвокати можуть затягувати процес і добитися перекваліфікації на службову недбалість. Не виключено, що Лавринович погодиться співпрацювати зі слідством і все почне валити на Януковича. Мовляв, були страшні погрози і постане жертвою. Таким чином зможе отримати умовний термін. Другий варіант - сяде", - розповів Чорновіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Льовочкін за гроші Путіна будував режим Януковича - у Раді звернулися до генпрокурора

15 вересня Печерський районний суд міста Києва арештував екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича на 60 діб без права застави. Його звинувачують у тому, що в 2010 році допоміг Віктору Януковичу захопити владу через зміни до Конституції. Вони передбачали розширення повноважень президента та зменшення - парламенту й уряду. Рішення погодив Конституційний суд. Колишньому чиновнику загрожує 10 років ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Проти Януковича може свідчити колишній соратник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі