пʼятниця, 24 листопада 2017 09:54

Прориву не буде, але інвестиції пропонуватимуть - у Брюсселі стартує саміт ЄС

Прориву не буде, але інвестиції пропонуватимуть - у Брюсселі стартує саміт ЄС
Сьогодні в Брюсселі відбудеться п'ятий саміт ЄС та учасників "Східного партнерства", зокрема України. Фото: відкриті джерела

Сьогодні в Брюсселі відбудеться 5-й саміт ЄС та учасників "Східного партнерства".

Українську делегацію на зустрічі очолює президент Петро Порошенко. Програма передбачає близько 20 двосторонніх зустрічей з лідерами держав-членів ЄС та участь у 6-му засіданні лідерів Європейської народної партії, присвяченому саміту, пишуть УНН.

Прошенко виступить на тему: "Досягнення з часу Ризького Саміту та визначення нових пріоритетів". Також він доповідатиме під час робочого обіду за участі глав держав та урядів Європейського Союзу і країн-партнерів на тему: "Працюємо разом над спільними європейськими викликами".

Президент проведе переговори з керівництвом інституцій ЄС. Планується також зустріч з генеральним секретарем НАТО.

Це 1-ий саміт ініціативи ЄС, який відбудеться у Брюсселі, повідомляє УНІАН.

Він пройде під головуванням президента Європейської Ради Дональда Туска.

Серед учасників - президент Вірменії Серж Саргсян, президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі та прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який вперше був запрошений на такий захід, від участі відмовився. Замість нього Мінськ представлятиме міністр закордонних справ Володимир Макей.

Напередодні саміту міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що офіційний Київ не чекає на прийняття важливих політичних рішень, але сподівається на розширення фінансово-інвестиційної допомоги.

"Щодо "Східного партнерства" - це не якась політична рамка для нас, це кошик з інструментами, щоб нам працювати далі. Не чекайте від цього саміту проривних політичних рішень, "Східне партнерство" не про це", - пояснив він.

У рамках саміту ЄС може запропонувати Україні інвестиційний план як можливість для залучення фінансової підтримки.

Загалом на саміті обговорять проміжні результати з реалізації 20 пріорітетів співпраці на період до 2020 року за 4 ключовими напрямками:

зміцнення економіки (економічний розвиток та розширення ринкових можливостей);

ефективне державне управління (зміцнення інститутів та належне управління);

посилення взаємодії (енергоефективність, навколишнє середовище та боротьба з наслідками зміни клімату);

розвиток суспільства (підвищення мобільності та розширення контактів між людьми).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Революція допомогла не стати Білоруссю

"Східне партнерство" — політика ЄС, що має на меті зміцнення стосунків зі східними сусідами. Складається з таких держав, як Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна та власне членів Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Прориву не буде, але інвестиції пропонуватимуть - у Брюсселі стартує саміт ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі