вівторок, 18 жовтня 2011 13:38

Проект виборчого закону порушує Конституцію - Магера

Проект виборчого закону порушує Конституцію - Магера

Заступник голови ЦВК Андрій Магера назвав проект виборчого закону про парламентські вибори братом-близнюком чинного закону про місцеві вибори, який відкриває широкі можливості для фальсифікації виборів.

Про це він заявив на прес-конференції, присвяченій оцінці виборчого законодавства України Венеціанською комісією.

"Перше, що зазначила Венеціанська комісія — відсутність чіткого визначення критеріїв виборчих дільниць. На мою думку, як члена ЦВК, розмежування виборчих округів мали б встановити відповідним законом", - сказав він.

Також Магера зазначив, що у законопроекті визначається, що у виборчому бюлетені не вказується номер дільниці

"Виникає питання питання, чи не буде фальсифікації у зв'язку з цим", - наголосив він.

Заступник голови ЦВК переконаний, що у законопроекті є положення, які порушують Конституцію України.

"У мене була пропозиція, щоб окружні виборчі комісії у кількості 18 осіб формувалися за формулою "5+13", тобто 5 кандидатур гарантовано включаються до складу окружних виборчих комісій від депутатських фракцій Верховної Ради — по одній кандидатурі від кожної фракції. Інші 13 кандидатур включаються за поданням інших політичних партій — по одній особі від партії за результатами жеребкування", - розповів Магера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанській комісії не подобається змішана система і підвищений прохідний бар'єр - нардеп

Він пояснив, що у законопроекті про вибори на 2012 рік передбачається, що комісії будуть формуватися за принципом "15+3". Тобто 15 кандидатур буде подано від фракцій ВР — по 3 кандидатури від кожної фракції, інші 3 кандидатури будуть подаватися політичними партіями, які не представлені в парламенті.

"В Україні близько 200 політичних партій, а за результатами жеребкування до складу комісії увійдуть лише 3 представника. Це означає, що з 18 членів комісії, 9 членів будуть складати аж три партії — ПР, КПУ та Народна партія України. Як на мене, це ознака порушення частини 5 ст 36 Конституції України, за якою усі об'єднання громадян є рівні перед законом. Будь-які виключення з конституційних законів має встановлювати сама Конституція. Виникає питання, як це вплине на демократичність виборчого процесу. - наголосив член ЦВК. - Я не помилюсь, коли скажу, що проект закону про парламентські вибори подано до ВР на розгляд є братом-близнюком чинного закону про місцеві вибори, який створив 90% проблем, порушень і зловживань, які мали місце на місцевих виборах 2010 року".

Зараз ви читаєте новину «Проект виборчого закону порушує Конституцію - Магера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі