субота, 15 вересня 2012 15:08

Проблему корупції вирішить електронний уряд

Проблему корупції вирішить електронний уряд
Фото: uareview.com

Центр антикорупційних досліджень та ініціатив Transparency International, який здійснює дослідження стану корупції у всьому світі, підготував нову доповідь. У ньому сказано, що в Україні найбільш корумпованими залишаються політика, судова система, державні органи та міліція.

"Дітище корупції сьогодні - це тіньова економіка, говорить Вадим Столар, кандидат у депутати по одномандатному виборчому округу № 217, - адже "в тіні" не платять податків. Відповідно, пенсійний фонд недоотримує кошти на виплату пенсій, стипендій і соціальних зобов'язань перед громадянами. Такий стан речей не сприяє розвитку економіки, а для проведення змін потрібні серйозні і сміливі кроки з боку держави. Перш за все, слід підняти зарплату працівникам в установах, де зафіксовано найбільший рівень корупції, і забезпечити жорсткий контроль над їх діяльністю. Прикладом може служити Грузія, де боротьбу з корупцією почали з органів внутрішніх справ. Там міліціонерам підняли зарплати і одночасно почали жорстко контролювати їх діяльність. Як наслідок - вдалося викорінити корупцію в цій інституції."

Ще одним кроком, який може суттєво обмежити "простір" для поширення корупції є віддалення чиновників від бізнесу, вірніше позбавлення їх можливості впливати на умови розвитку та діяльності підприємств "за власним бажанням", яке нерідко залежить від розміру подяки конкретного бізнесмена конкретному чиновникові.

У цьому питанні, вважає Вадим Столар, найефективнішим способом може стати введення так званого "електронного уряду", системи, яка дозволить не тільки бізнесменам, але й пересічним громадянам вирішувати свої питання віддалено, по інтернету. Правильно організоване "електронний уряд" дозволить громадянам здійснювати контроль за діями чиновників, відстежувати процес вирішення проблеми на кожному етапі, знати прізвища тих, хто з якихось причин не виконав свої обов'язки.

При цьому система документує кожну дію обох сторін, що може значно полегшити подальше вирішення спірних питань, і, як результат - скоротити живильне середовище для корупції в судових органах. Крім того, підкреслює Вадим Столар, система "електронного уряду" дозволить віддалити чиновника від спілкування з представниками бізнесу і автоматизувати всі звичні процеси.

Вадим Столар наводить приклад того, як відсутність особистого спілкування між чиновником і громадянином позбавляє самої по собі фізичної можливості корупційних дій. Введення прийому до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного тестування, незважаючи на скарги, дало українським абітурієнтам шанси на справедливу конкуренцію, засновану лише на результатах тестів, які, до речі, перевіряють, комп'ютери. Точно так само варто організувати і відносини влади і бізнесу - позбавити чиновника самої можливості піддатися корупційним спокусам.

Поки питання електронної взаємодії державних електронних ресурсів не буде вирішено, Україна далеко не просунеться і у впровадженні технології "єдине вікно" для надання адміністративних електронних послуг населенню та бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «Проблему корупції вирішить електронний уряд ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі