пʼятниця, 21 березня 2008 13:58

Прізвиська українських політиків: Балога - ВІП, Яценюк- Кролик Сеня, а Ющенко - Патріарх

Прізвиська українських політиків: Балога - ВІП, Яценюк- Кролик Сеня, а Ющенко - Патріарх

Зазвичай підставою для того, щоб "охрестити" політика тим чи іншим прізвиськом, служить його прізвище або ім"я, рід діяльності (зазвичай колишньої), особливості характеру, статури і поведінки, звички, вік, національність, і навіть предмети туалету і зачіски.

Навіть якщо політик має одне або кілька прізвиськ, до нього все одно можуть найчастіше звертатися по імені, за умови, звичайно, що воно мало поширене серед його колег. Якщо Віктора Ющенка або Віктора Януковича нікому в голову не прийде називати "Вітя" (найчастіше їх називають "Ющом" і "Янеком" відповідно), то Юлію Тимошенко найчастіше кличуть Юлею, Раїсу Богатирьову - Раєю (ще додають Мама Рая), Інну Богословську Инкою, Юхима Звягільського Фімою.

Іноді до імені додають ще якийсь прикметник або іменник, який якось характеризує політика. Так депутата регіонала Юрія Мірошниченка за миролюбну вдачу, яку він демонструє у парламенті і на телепередачах, охрестили "добрим Юрою". Його колегу по фракції Сергія Ларіна називають не інакше, як "дядя Серьожа" (ніхто не знає чому).

БЮТівця Олександра Абдулліна "Саша Республіка". Він колись створив підприємство з такою назвою. За "нафтогазове" минуле Юрія Бойко (а також за особливу увагу до різного роду енергоносіїв) прозвали "Юра-Нафтогаз". Ганну Герман і друзі, і вороги позаочі кличуть "Ганькою кулеметницею", а екс-депутата-бютівця, а нині главу Держкомрезерву Михайла Поживанова подібно до його тезки, екс-прем"єра Росії Михайла Касьянова, "Миша 3%" . Чому так, ніхто пояснити не може. Ще його знають під прізвиськом Верзила.

Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк заслужив своє прізвисько "Кролик Сеня" завдяки наступному ланцюжку асоціацій. По-перше, він схожий на Кролика, персонажа радянського мультфільму про Вінні  Пуха, а, по друге, зменшувальне ім"я Сеня і Кролик відразу нагадують про Кролика Сеню - лялькового персонажа з дитячої передачі "Спокойной ночи, малыши". Додамо тільки, що образ ще одного персонажа радянського мультфільму, поставленого за книгами письменника Миколи Носова про Незнайка, надихнув депутатів назвати Арсенія Петровича Знайком.

Ще один старий мультфільм про Чебурашку і крокодила Гену допоміг Геннадієві Геннадійовичеві Москалю "поміняти" не тільки ім"я, а  й по батькові. У кулуарах Ради його іменують не інакше як Крокодилом Крокодиловичем.

До речі, про по батькові. Деяких депутатів найчастіше називають саме по ньому, якщо, звичайно, його не можна сплутати більше ні з одним іншим Миколу Азарова Яничем, литвинівця Сергій Гриневецького Рафаїличем, Інну Богословську Германівною, а екс-міністра оборони Анатолія Гриценка Степаничем.

Останнє по батькові поширене, але традиція називати його так пішла ще з часів його перебування на посту президента політологічного Центра Разумкова і про це багато хто знає. Його, до речі, так називає навіть дружина відома журналістка Юлія Мостова.

Ще Анатолія Степановича кличуть "американським генералом" або Мостовим. У першому випадку враховується все - і те, що у 90-х він стажувався в одному з американських військово-карних закладів, і його радикальна євроатлантична орієнтація.

Іноді прізвище депутата настільки саме по собі виразне, що у інших відпадає бажання ще придумувати йому і прізвисько. Так комуністів Олександра Голуба і Леоніда Грача, так і кличуть Голуб і Грач. А іноді прізвисько стає похідним від прізвища Третяк, Омеля. У Олександра Зінченка, Миколи Томенка, Миколи Катеринчука їх прізвища трансформувалися в жіночі імена Зіна, Тома і Катя відповідно. Як стверджує Михайло Бродський (частіше за все нього називають Моня),  Шуфрича в оточенні Тимошенко називають Настею, але це похідне від імені. Лідера "Нашої України" В"ячеслава Кириленка Кирилою, а також Фюрером, Вождем.

Перші букви імені і по батькові Сергія Льовочкіна склали його прізвисько СВ (через  його роботу керівником апарату прем"єра Януковича ще прозивають "Ад"ютантом"), а ПІБ глави секретаріату президента Віктора Івановича Балоги дали підстави працівникам цієї структури іменувати його ВИПом (правда, "Б" довелося замінити на "П"), а от у парламенті його кличуть Бандерлогом Івановичем.

Вищезазначеного Давида Важаєвича іноді називають просто - Грузин, депутата-регіонала Івана Попеску - Румун. БЮТівця Олександра Фельдмана Євреєм ніхто не зве, але через його  постійне носіння кіпу "охрестили" Рабином (як варіант Ребе). У Раді сміються у БЮТі є свої Рабин і Пастор (прізвисько Олександра Турчинова баптистського пастора).

Колишніх Генпрокурорів, а сьогодні регіоналів Святослава Піскуна і Геннадія Васильєва, називають відповідно "Тричі прокурор" і "Прокурор". Нунсівця Владислава Каськіва Бармен. Просто він іноді готує коктейлі у "Карібієн клубі", що належить йому.

Лисий череп Василя Кисельова породив його прізвисько Фантомас. Тетяну Засуху Мати сира земля (за її господарство у Ковалівці, що під Києвом), Лілію Григорович Башня (за її зачіску), Валерія Коновалюка Кабальєро, Миколу Катеринчука окрім Каті кличуть Красавчегом і Катером, Ярослава Сухого Козаком (він родом із Запоріжжя), Віталія Хомутинніка Вічно молодим (за молодість і керівництво "комсомолом" Партії Регіонів), Анатолія Толстоухова Гімнописцем (він складає різного роду гімни, у тому числі і альтернативний гімн України; Толстоухов на таке прізвисько, до речі, не ображається: "краще бути гімнописцем, чим говнометом", сказав він), Мустафу Джемільова Папахою (він її постійно носить), Юрія Костенка Альпіністом (дуже любить лазити по горах), Петро Ющенко Патріарх або Владика (за чутки, що він піде у монастир, а потім стане главою Київського Патріархату), Валерія Бондика Джеймсом Бондиком (тут співзвуччя прізвищ його і агента 007), Юхима Звягільського Батько, Януковича молодшого Отприск або Янек-молодший, Владимира Рибака Старий, Таріела Васадзе Тавріел (він машини "Таврія" випускає), Братів Буряків і братів Клюєвих звуть однаково Брат-1 і Брат-2. Юрій Луценко до традиційного Терминатора, Луцика і "Зірки Давида" (головний спонсор народної самооборони Давид Жванія) недавно отримав ще одне прізвисько НЛО (мовляв, невідомо звідки він прилетів і куди далі полетить).


Зараз ви читаєте новину «Прізвиська українських політиків: Балога - ВІП, Яценюк- Кролик Сеня, а Ющенко - Патріарх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі