вівторок, 08 жовтня 2019 00:03

Пристайко: Путін не хоче "нормандської зустрічі"

Пристайко: Путін не хоче "нормандської зустрічі"
Путін хоче на Донбасі сценарій Придністров'я, каже Пристайко. Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Росія не зацікавлена у зустрічі лідерів "нормандського формату".

Про це сказав міністр закордоних справ Вадим Пристайко в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

"Це не вперше, коли Росія закидає третю умову. Дійсно, було погоджено лише дві. 3-4 вересня з'явилася ще одна умова. Про те, що треба узгодити документ, який підписуватимуть лідери на зустрічі. Насправді цієї домовленості не було, але Росія пропонує нові та нові варіанти.

Думаю, що це пов'язано з тим, що Україна взяла і виконала дві попередніх умови. Припинила стріляти - ми давно це зробили. І пообіцяли "хлібне перемир'я", щоб не гинули люди і можна було зібрати хліб із полей. І про те, що ми говоримо про цю злощасну "формулу Штайнмаєра", про яку тепер всі знають.

Відчуваючи, що тиск збільшується, що Україна робить реальні кроки, Росія вимушена шукати нові та нові підстави, щоб не проводити цю зустріч лідерів. На сьогоднішній момент я не бачу зацікавленості Росії у зустрічі. На цей час зустріч відкладається далі та далі", - розповів міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики продовжують обстрілювати район розведення сил

"Спочатку ми чули про технічну неможливість Путіна приїхати, хоча два лідери запропонували - і дата була запропонована французами. Зараз три лідера - наш президент, французький і німецький канцлер готові. Пропонується новий і новий набір дат. Поки до цього часу не чуємо від Росії готовності зустрітися на цьому форматі", - заявив Пристайко.

"Путін хотів би продовження ситуації, бо вона його влаштовує. Ті півтора, може, два мільярди, які він витрачає для того, щоб тримати нас із вами всіх прив'язаними до себе, так, як він робить це в Придністров'ї, Абхазії й Осетії, – це його, мені здається, влаштовує.

Наші німецькі та французькі друзі, на превеликий жаль, турбуються тим, щоб якомога закінчити та відновити business as usual", - додав керівник МЗС.

У Маріуполі відбудеться великий форум, де президент Володимир Зеленський окреслить стратегію щодо деокупації захоплених Росією територій. Про це сказав голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Зараз ви читаєте новину «Пристайко: Путін не хоче "нормандської зустрічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі