вівторок, 21 жовтня 2008 10:32

Президент не може заборонити референдум, ініційований народом

Президент не може заборонити референдум, ініційований народом

Виключне право народу на референдум не може бути обмежене Президентом. Таке рішення оприлюднене сьогодні КСУ, повідомляє РБК-Україна.

Таким чином, Конституційний суд України оприлюднив прийняте 15 жовтня ц.р. рішення у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення п.6 ч.1 ст.106 Конституції України (справа про проголошення Президентом України всеукраїнського референдуму за народною ініціативою).

Автори подання звернулися до суду з клопотанням дати офіційне тлумачення положення п.6 ч.1 ст.106 Конституції України стосовно повноваження Президента України проголошувати всеукраїнський референдум за народною ініціативою та з"ясувати:

– чи є повноваження Президента України, визначені .6 ч.1 ст.106 Конституції України, щодо проголошення всенародного референдуму за народною ініціативою конституційною нормою зобов"язального характеру, яка покладає на нього як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина обов"язок забезпечити реалізацію права на здійснення волевиявлення через референдум як форму безпосередньої демократії;

– чи є підписання Центральною виборчою комісією протоколу про дотримання умов та наявність підстав щодо призначення референдуму за народною ініціативою в контексті ч.2 ст.72 Конституції України правовим фактом (підставою) невідкладного (негайного) проголошення Президентом України всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Практичну необхідність у роз"ясненні та офіційній інтерпретації цього припису суб"єкт права на конституційне подання обґрунтовує неврегульованістю в Законі України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" питання обсягу прав і обов"язків Президента України стосовно проголошення ним всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Зараз ви читаєте новину «Президент не може заборонити референдум, ініційований народом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі