понеділок, 30 січня 2023 16:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Президент Хорватії оскандалився заявою про Крим

Президент Хорватії оскандалився заявою про Крим
Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що воювати з Росією небезпечно. Фото: eastnews.ua

Президент Хорватії Зоран Міланович закликав не порівнювати ситуацію Косова з окупацією Криму.

Він заявив на проводах контингенту хорватських солдатів до місії НАТО в Литві, що це міжнародне співтовариство анексувало Косово, повідомляє телерадіокомпанія РТС.

"Коли ви зрозумієте, що Сербія і Росія – це не одне й те ж? Що це, на жаль, болючий факт і небезпека. Ми анексували Косово. Ми й міжнародне співтовариство. Його забрали в Сербії. Хто це зробив, як не ми? Хіба ми визнали Косово? Це не анексія, а узурпація. Як це називається? Вилучення", – сказав Міланович.

Він вважає, що це концепція, у якій хтось вважає, що має право.

"Те ж саме стосується Криму. Крим ніколи більше не буде Україною. Це те, що говорять провідні німецькі генерали", – сказав президент Хорватії.

Додав, що Росія – небезпечна країна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські й американські танки горять однаково" – президент Хорватії зробив скандальну заяву про війну

"Ви порівнюєте сербів зі світовою ядерною наддержавою. Божевільні емоції і ненависть наражають Європу на велику небезпеку", – сказав Міланович.

Він заявив, що українці патологічно ненавидять росіян. Додав, що "хорвати не так сильно ненавиділи сербів", як, за його словами, "ті, хто там, ненавидять росіян".

"Путін і його люди були крутими до вчорашнього дня. Вони досягли успіху на найвищому рівні німецької політики. І раптом вони стали найбільшими ворогами. Німецькі танки в Росії? Хай щастить", – сказав Міланович.

Журналісти нагадали, що Міланович стверджував, що Росія ніколи не нападе на Україну. Той відповів, що мав рацію.

"Це було погане рішення Росії, тому що вони думали, що уряд в України розвалиться. Ми дедалі глибше занурюємося в конфлікт з наддержавою. Знаєте, що буде, як вони почнуть програвати війну? Вони використають ядерну зброю", – сказав Міланович.

Торік Зоран Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО й усіма силами заважатиме будь-якому залученню Хорватії до конфлікту між РФ і Україною. Після цього МЗС України викликало посла Хорватії. Мілановича занесли в базу "Миротворця".

Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович перепросив українців за заяву президента країни Зорана Мілановича. Це не наша позиція. І я від імені уряду прошу вибачення в українців за такі недолугості, заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Президент Хорватії оскандалився заявою про Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі