пʼятниця, 03 жовтня 2008 14:20

Прем"єрка домовилася про прямі поставки газу

Прем"єрка домовилася про прямі поставки газу
Прем"єр Юлія Тимошенко запевняє, що закрила всі тіньові схеми в газових постачаннях, які фінансували вищих керівників держави.

Про це вона заявила у п"ятницю на прес-конференції у п"ятницю, коментуючи підсумки своїх газових переговорів у Москві.

Тимошенко повідомила, що за їх підсумками було підписано газовий меморандум, який передбачає, що з 1 січня 2009 "Нафтогаз" і "Газпром" переходять на прямі контракти у поставках газу.

"Іншими словами, з 1 січня 2009 року цілком і повністю вимітається з ринку "РосУкрЕнерго", як тіньова структура, що підпитувала корупційними потоками вищу владу в Україні багато років підряд", - наголосила прем"єр.

"Друге – ми зняли загрозу, яка стояла перед Україною, шокової ринкової терапії з 1 січня 2009 року, коли планувалось призначити Україні ціну на газ на рівні 500 доларів. Ми домовились і підписали на урядовому рівні, що до ринкової ціни Україна переходить через три роки, коли ми адаптуємо економіку, зробимо всі програми по енергозбереженню", - зазначила вона.

Тимошенко також підкреслила, що і тарифи на транзит газу через територію України "поступово протягом трьох років будуть доведені до рівня світових".

"Третє - ми нарешті повернули внутрішній ринок газу НАК "Нафтогаз". В угоді сказано, що сторони підтримують НАК "Нафтогаз" виступати в якості єдиного імпортера всього обсягу газу на внутрішній ринок. Більше ніяких посередників!", - наголосила прем"єр.

До своїх здобутків Тимошенко також віднесла пункт угоди, згідно з яким, у разі, якщо влітку в сховища України буде закачано більше газу, ніж потрібно Україні, він буде спільно "Нафтогазом" і "Газпромом" реалізовуватися на експорт і прибуток буде ділитися на паритетних засадах.

Згідно з угодою, Україна обіцяє чітко і безперебійно транзитувати російський газ у Європу "на довгостроковій основі"

"Також чітко визначено, що саме "Газпром" бере на себе забезпечення балансу потреб України в природному газі", - зазначила Тимошенко.

"Також є пункти, які стосуються взаємної підтримки розвитку стосунків у газовій сфері і захисту інвестицій господарюючих суб"єктів, якщо є якісь взаємні вкладення, і домовились, що всі положення цього меморандуму, входять в комерційні контракти між "Нафтогазом" і "Газпромом", - додала Тимошенко.

За її словами, сторони у четвер відпрацювали два контракти – що стосується обсягів і умов постачання газу в Україну, а також щодо транзиту російського газу, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єрка домовилася про прямі поставки газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі