вівторок, 30 липня 2024 18:36

Прем'єрка Італії шукає спосіб залучити Китай до Глобального саміту миру

Прем'єрка Італії шукає спосіб залучити Китай до Глобального саміту миру
Джорджія Мелоні зробила зауваження Сі Цзіньпіну, що китайці продовжують підтримувати промисловість Росії.Фото: eastnews.ua

Джорджія Мелоні відвідала Китай слідом за міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Українське питання вона пов'язала із загальноєвропейським порядком денним. Це новий напрямок у зовнішніх відносинах ЄС щодо ситуації в нашій країні. Детальніше про це у огляді Gazeta.ua.

Спочатку - бізнес

Як заведено у Пекіні, спочатку високу гостю прийняв прем'єр Держради КНР Лі Цян. Говорили про економіку, тим паче, що зустрілися на відкритті Китайсько-італійського комітету підприємців. Лі Цян закликав до поглиблення економічного співробітництва двох країн.

Під час зустрічі із головою КНР Сі Цзіньпіном Джорджія Мелоні запропонувала економічне посередництво Італії між Китаєм та Євросоюзом. Враховуючи драматичні події останніх місяців, як-от плани запровадити обмежувальні мита на китайські електромобілі, таке посередництво, можливо, не завадить.

Сі Цзіньпін поставився до ініціативи політикині доброзичливо: висловив сподівання, що Італія зможе забезпечити "справедливу та недискримінаційну ділову атмосферу" для китайських товарів та бізнесів.

Тим часом "прилетіло" від Єврокомісії, котра у своїх щорічних рекомендаціях помітила недостатню відповідність дотримання принципів свободи слова в Італії. Йшлося про нібито залякування журналістів та тиск на ЗМІ. Наскільки це виявилося болючим для Мелоні, свідчить її блискавична відповідь: прем'єрка Італії письмово спростувала всі закиди.

Але письмова перепалка з президенткою ЄК лише підкреслила програш Мелоні, котра відразу після виборів до Європарламенту конкурувала за посаду з Урсулою фон дер Ляєн. Схоже, у Пекіні сигнал з Брюсселя помітили, але ніяк не відреагували.

З'ясування стосунків із ЄС залишило Мелоні мало тем для обговорення з Сі, тому вона зосередилася на привабливих для Пекіна миротворчих місіях. Перша - в Ізраїлі. Друга - в Україні.

Краще про гроші

Китай може стати ключовим гравцем у допомозі з визначення складових справедливого миру для України, наголосила Мелоні. Утім, вказала й на протиріччя. Премєрка Італії нагадала, що китайці підтримують російську промисловість. Але Пекін зустрів такі заяви прохолодно, що видно з офіційних звітів КНР про зустріч: акцент на "Шовковому шляху", котрий "є багатством Китаю та Італії", та й по всьому. У китайських ЗМІ більше повідомляли про підписану угоду між двома країнами та про пропозицію Мелоні щодо посередництва між Китаєм та ЄС у бізнесових справах.

Італійська гостя запропонувала новий хід - разом розробити "нові правила" гарантування стабільності та миру. Іншими словами, Італія може у подальшому представляти позицію Китаю на тому ж таки Глобальному саміті миру - або запропонувати свій спільний план на противагу плану "Орбана-Трампа".

Обскакати Орбана

Візит італійської прем'єрки проходив на тлі скандалу з угорським прем'єром Віктором Орбаном через його "миротворчу місію" по Україні. Угорщина днями суттєво спростила громадянам РФ та Білорусі легалізацію на своїй території, а самого Орбана мало хвилює загальноєвропейський бойкот. І Мелоні вирішила розпочати свою гру окремо від Орбана. І її пропозиції до Сі по Україні - спроба дати альтернативний варіант Пекіну увійти до миротворчого процесу. За яким, можливо, "підтягнеться" й покращення бізнес-клімату для китайців у ЄС.

Наявність альтернативного мирного процесу на правому фланзі в ЄС, окремого від започаткованого Орбаном, дає можливість Сі теж перезавантажити свою роль у мирному завершенні російсько-української війни. З іншого боку, європейські консерватори отримують шанс теж відійти від політики угорського прем'єра, але зберегти симпатії виборців.

Ще один "дзвінок"

Що про це насправді думає Сі? Ще один сигнал йому надіслав президент Фінляндії. Олександр Стубб заявив, що справи України йдуть так добре, що можна розпочинати переговори.

"Якби Сі Цзіньпін хотів зупинити війну, він міг би подзвонити Путіну і сказати: "Досить!" Китай може багато зробити для припинення бойових дій, бо, має сильну позицію відносно РФ", - пояснив Стубб.

Цікаво, що президент Фінляндії майже дослівно повторює риторику кандидата у президента США Дональда Трампа двотижневої давнини.

Навряд чи Пекін відповість швидко. Спочатку діждеться повернення представника у справах Європи Лі Хуея з важливої поїздки. Але прагматизм італійської прем'єрки привітав.

"Мелоні продемонструвала його, зосередившись на двосторонніх зв'язках з конкретикою, - розповів агенції Bloomberg професор міжнародних відносин в Університеті Женьмін у Пекіні Ван Івей. - Трирічний план дій (угода, котру підписали сторони під час візиту, - Gazeta.ua) зафіксував нові інвестиції - це нова модель".

Зараз ви читаєте новину «Прем'єрка Італії шукає спосіб залучити Китай до Глобального саміту миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі