субота, 28 квітня 2007 14:38

Представники міжнародних організацій про знесення Бронзового солдата в Талліні

Представники міжнародних організацій про знесення Бронзового солдата в Талліні
У різних країнах і міжнародних організаціях по-різному відреагували на події в Естонії, пов"язані зі знесеннямзносом пам"ятника Воїнові-визволителеві в Талліні.
 
Власті Латвії і Литви підтримали позицію Талліна по демонтажу пам"ятника Воїнові-визволителеві. У міністерствах закордонних справ обох країн заявили, що рішення цього питання є внутрішньою справою Естонії, і інші країни не мають права втручатися і ставити під сумнів рішення влади цієї республіки.

"У демократичній державі у будь-якої групи населення, не згодної з рішеннями уряду, є право на висловлювання своєї думки, але воно повинне бути реалізоване в рамках закону. Акти вандалізму, під час яких виникає загроза для життя і здоров"я людини, а також знищується або пошкоджується майно, не мають нічого спільного з демократичними формами протесту", - мовиться в заяві латвійського МЗС.

Підтримку діям властей Естонії висловив також координатор по зовнішній політиці Європейського союзу Хав"єр Солана. Він зателефонував президентові Естонії Тоомасу Хендріку Ільвесу і повідомив, що ЄС розуміє і підтримує Естонію. В той же час, Солана засудив акти насильства в Талліні.

У прес-службі Держдепартаменту США заявили, що "ухвалювати рішення відносно пам"ятника - прерогатива естонського уряду". Там розраховують на "розумні і доцільні" дії естонських властей, у разі продовження протестів у зв"язку зі зносенням Бронзового Солдата.

Тим часом, глава Парламентської асамблеї ОБСЄ Горан Леннмаркер вважає, що владі Естонії слід обережніше вирішувати питання, подібні до перенесення пам"ятника Воїнові-визволителеві в Талліні. "Я не вникнув в деталі події, але я повинен сказати, що завжди потрібно дуже обережно підходити до питань, які пов"язані з емоціями людей", - сказав він. Від подальших коментарів Леннмаркер відмовився.

Жаль з приводу безладів в Естонії висловив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. "Генеральний секретар ООН жалкує про насильство і про втрату людського життя в Талліні, столиці Естонії, - йдеться у заяві його офіційного представника, поширеній ООН. - Він закликає всі зацікавлені сторони вирішувати суперечливі питання, проявляючи пошану і примирення".

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Рене ван дер Лінден заявив в суботу в Страсбурзі, що рішення про демонтаж в Талліні пам"ятника радянським воїнам "збільшує прірву" між громадянами естонського і російського походження.

"Я розумію, що даний пам"ятник викликає розбіжності, оскільки символізує вельми важку епоху у відносинах між Естонією і Росією, - відзначив глава ПАРЄ. - Саме з цієї причини краще всього було б не турбувати вічний спокій солдатів, пам"яті яких присвячений монумент, і тим більше не намагатися використовувати пам"ять про них як політичний аргумент".

Він висловив співчуття, що Естонія не прислухалася до закликів до встановлення взаєморозуміння, з якими глава ПАРЄ звернувся до представників цієї країни в парламентській асамблеї. Глава ПАРЄ підкреслив, що постійно звертався і звертається до естонських властей з проханням "враховувати почуття всіх тих, хто живе в їх країні, і негайно приймати в зв"язку з цим заходи, які приводитимуть до примирення, а не до розколу в суспільстві".

Також дії властей Естонії засудив голова комісії із закордонних справ Сенату Бельгії Франсуа Роєлан дю Вівьє, бельгійський політичний діяч, колишній бургомістр Брюсселя і колишній міністр національної оборони Франсуа Ксавьє де Доннеа, а також екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Представники міжнародних організацій про знесення Бронзового солдата в Талліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі