субота, 05 квітня 2014 14:45

"Повинні боятися ті, хто продають голоси і хто купує" - В'ятрович про посилення відповідальності на виборах

"Повинні боятися ті, хто продають голоси і хто купує" - В'ятрович про посилення відповідальності на виборах
Володимир В'ятрович Фото: vidia.org

Покарання за фальсифікації виборів потрібні. Бо за останні сім-десять років фальсифікації в Україні перетворилася практично у норму, і це було саме тим механізмом, який стримував розвиток країни. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua історік, громадський діяч Володимир В'ятрович.

Так він прокоментував ініціативу Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про внесення змін до Кримінального Кодексу щодо посилення відповідальності усіх сторін виборчого процесу.

"Фальсифікації виборів позбавляють Україну перспективи. Тому я підтримую найсуворіші покарання за це. І в даному випадку згоден, що повинні боятися не тільки ті, хто купують голоси, але й ті, хто продають. Це елемент громадянського виховання, яке може принести певну користь", - сказав В'ятрович.

Він зауважив, що поки що не бачить механізмів, як конкретно можна зафіксувати підкуп. Але вважає, що через поширеність явища його не складно буде відстежити.

"Ми знаємо наскільки відверто це робилося в попередні роки. Мені поки що важко сказати, яким чином це має бути зафіксоване. Але саму ідею, що за фальсифікацію виборів треба суворо карати, я готовий підтримати. Треба розуміти, що в Україні проблема хабарництва - це проблема не тільки тих, хто беруть, але й тих хто дають", - наголосив історик.

Насторї обмежити права голосувати для літніх людей, які найчастіше стають об'єктом підкупу, В'ятрович різко засудив.

"Ідея обмежити виборчий вік, щоб не голосували старші люди, є шкідлива. Це обмеження виборчого права. Очевидно, що саме серед старших людей чимало тих, хто продають свій голос - через дуже складні матеріальні умови. Але я не підтримую позбавлення людей права вибору. Тим більше, серед них також є багато тверезомислячих людей", - зазначив він.

Громадський діяч пригадав, що не раз звучали ініціативи щодо неохідності курсів, спрямованих на виборчу грамотність.

"Одного покарання не досить, щоб переконати людей не фальшувати вибори. Мусять бути якісь інформаційні кампанії, які би пояснювали, чому не можна продавати свій голос, чому вибори є важливі, чому обов'язково треба йти на них. Але, на жаль, хоч часу до виборів у нас дуже мало, я інформації про такі кампанії не чув", - зауважив В'ятрович.

Нагадаємо, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує посилити відповідальність щодо усіх сторін виборчого процесу. Зокрема, ввести кримінальну відповідальність для виборців, які погодилися продати свій голос кандидату чи політсилі. За це карати штрафом до 5 тис. 400 гривень, або обмеженням волі до двох років. Тих, хто пропонує прийняти таку "угоду" можуть карати від 5 до 7 років ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Повинні боятися ті, хто продають голоси і хто купує" - В'ятрович про посилення відповідальності на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі