четвер, 10 серпня 2017 08:51

Повернення Донбасу на умовах Москви перетворить Україну на болото - правозахисник

Повернення Донбасу на умовах Москви перетворить Україну на болото - правозахисник
Україна не має повторити у врегулюванні на Донбасі досвід Боснії, вважає Євген Дикий. Фото: Сергій Старостенко

Москва намагається змусити Київ виконати Мінські домовленості на своїх умовах. Повернення окупованих нині територій Донбасу в якості автономії у складі України зупинить її поступ у євроатлантичному напрямку.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів правозахисник, колишній боєць АТО Євген Дикий.

"Нам треба уважно дивитися на те, що робиться в Боснії. Бо це яскравий приклад того, що було б у нас, якби ми погодились на автономію ДНР і ЛНР у складі України. Тобто якби ми виконали Мінськ, як це бачить Москва, - говорить він.

- Свого часу боснякам напарили сербську автономію як умову закінчення війни. І в них формально мир із 1995-го року. Хоч і можуть от-от знов почати стріляти. Але при тому сторони реально так і не примирилися. Немає досі спільної оцінки тих подій - навіть військових злочинів. Те, що для половини країни і всього світу є військовими злочинами, для боснійських сербів - досі предмет їхньої великої гордості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна навчила країни Балтії захищатися від РФ, - ветеран АТО

На відміну від інших балканських країн Боснія не є членом ані Євросоюзу, ані Північноатлантичного альянсу, нагадує Євген Дикий:

"І чому Боснія досі не в ЄС і навіть не кандидат? Чому вона досі не в НАТО? Тому що там є блокуючий пакет у сербської меншини. І як тільки центральний уряд робить якісь кроки - їх блокує сербська автономія. Так вони і висять у стані такої собі балканської Білорусі - ні нашим, ні вашим. Нейтральне болото, яке зараз ще й серйозно розхитують".

Російська Федерація може спровокувати у Боснії загострення, вважає громадський діяч.

"Боснійські серби хочуть поставити пам'ятник Віталію Чуркіну. Для них він герой-рятівник, бо був архітектором Дейтонських угод, якими напарив цю сербську автономію. Але вони хочуть поставити цей пам'ятник у Сребрениці, яка є символом саме сербських злочинів. Місто, де вони вчинили геноцид. Убили 8 тисяч боснійських мусульман - усе чоловіче населення від 10 років. Друге - вони хочуть на своїй території розмістити російську військову базу. Москва пообіцяла їм пряму військову підтримку", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський економіст: до середини 2018 року Кремль має резерви

Читайте повне інтерв'ю з Євгеном Диким незабаром у журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Повернення Донбасу на умовах Москви перетворить Україну на болото - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі