субота, 06 січня 2018 09:00

Потрібна повна зміна влади – політолог про боротьбу з корупцією

Потрібна повна зміна влади – політолог про боротьбу з корупцією
В Україні ефективно розпочати боротьбу з корупцією можна буде після повної зміни влади, вважає політолог Микола Давидюк Фото: SumyLife

В Україні ефективно розпочати боротьбу з корупцією можна буде після повної зміни влади. Зараз відбувається штучне уповільнення процесів роботи НАЗК. Під перевірку найчастіше потрапляють політично неугодні та ті, хто не хоче співпрацювати з владою. Про це Gazeta.ua розповів політолог Микола Давидюк.

"Зараз відбувається штучне уповільнення процесів роботи НАЗК. Під огляд найчастіше потрапляють політично неугодні та ті, хто не хоче співпрацювати з владою. Великої перевірки декларацій так і не відбулося. Потрібна повна зміна влади. Люди, які не створювали антикорупційні органи, зможуть їх використати хоча б проти своїх попередників", - каже Микола Давидюк.

У здоровому суспільстві перевіряти кожну декларацію не потрібно, вважає політолог.

"Але зараз перехідний, критичний період. Тому це необхідно, щоб депутатський корпус і чиновники були чистими. Першими варто ловити найгучніші прізвища і спускатися вниз по піраміді. Це буде найбільш потужний сигнал для корупціонерів. А також для інвесторів - в країну можна везти капітали і їх не вкрадуть. Якщо почати з найменший злочинців, система не зміниться. Бо цього ніхто не помітить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенкові радять відкликати законопроект про Антикорупційний суд

"Зараз НАЗК в трійці найбільш популярних гугл-запитів в країні. У 2018 році його робота може прогресувати завдяки західним партнерам. Вони тиснутимуть на владу, щоб не заважала антикорупційним органам працювати. Другий тиск на владу і антикорупційні органи йтиме від населення. Третій — професіонали та патріоти із середини будуть піднімати ці проблеми. Часу на запуск антикорупційної агенції достатньо, зараз вона повинна продемонструвати результат".

З 1 січня 2018 року в Україні почалася третя хвиля електронного декларування. Вона триватиме до 1 квітня. За цей час інформацію про своє майно та доходи за 2017 рік мають подати президент, голова Верховної Ради, народні депутати, урядовці, судді, прокурори, керівники державних і комунальних підприємств та установ, обласних управлінь, районних адміністрацій, навчальних і медичних закладів державної й комунальної форм власності.

Інформацію перевіряє Національне агентство з питань запобігання корупції. За невчасне подання декларацiї без поважних на те причин декларантам загрожує штраф вiд 850 до 1700 грн. стільки за подання недостовiрної інформації. Якщо рiзниця мiж задекларованими доходами та достовiрними становить понад 250 прожиткових мiнiмумiв, тобто понад 425 тис. грн, декларантовi загрожує кримiнальна вiдповiдальнiсть. Це штраф вiд 42 500 до 51 тис. грн або громадськi роботи на 150 - 240 год, чи позбавлення волi до 2 рокiв. Торік НАЗК перевірила менше сотні декларацій з 1,5 млн у їхній базі.

Зараз ви читаєте новину «Потрібна повна зміна влади – політолог про боротьбу з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі