четвер, 19 листопада 2020 19:48

Посадок, про які казав Зеленський, немає. Є совкові колегії Венедіктової - Рябошапка

Посадок, про які казав Зеленський, немає. Є совкові колегії Венедіктової - Рябошапка
Венедіктова фактично очолює антикорупційну інфраструктуру, каже Рябошапка. Фото: preisident.gov.ua

Зараз президент Володимир Зеленський не показує політичної волі на боротьбу з корупцією. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

"На початку кар'єри Зеленського був хороший ривок у розвитку антикорупційної інфраструктури. Почав працювати Вищий антикорупційний суд, з'являлися перші результати. Але після нового року підтримки від президента вже не було. Зараз цих результатів стає все менше.

Скоро буде рік, як у ДБР немає постійного керівництва. Воно залежне від Офісу президента й обслуговує інтереси влади. Створення служби фінансових розслідувань чи бюро економічної безпеки залишилося словами.

Реформи СБУ не бачимо. Навпаки, складається враження, що СБУ більше почала займатись економічними чи фіскальними злочинами – у ЗМІ є багато повідомлень, що вони займаються злочинами про несплату податків", - каже ексгенпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський вже не президент надії. Сподівання на якісні зміни пішли

У НАБУ, його очільника Артема Ситника постійно були якісь клопоти, розповідає Рябошапка.

"Влада говорила, що підтримує антикорупційні зусилля, але руки під столом робили інше. Наприклад, Блок Петра Порошенка і "Народний фронт" вносили законопроєкти, щоб полегшити процедуру звільнення керівника НАБУ й антикорупційного прокурора. Тодішній генпрокурор Юрій Луценко воював із НАБУ, забирали справи, віддавали у СБУ, зливали інформацію про агентів Антикорупційного бюро.

Торік був період відлиги. НАБУ отримало право на автономне прослуховування, на міжнародну співпрацю із антикорупційними органами іноземних держав, налагодилась співпраця із прокуратурою, влада не втручалась у розслідування.

Проте цього року історія повторюється – Офіс генпрокурора не дає повноцінно працювати бюро, блокуючи провадження, допускаючи витік інформації.

Венедіктова вже три місяці фактично очолює САП, таким чином очолюючи антикорупційну інфраструктуру. За цей час можна було би показати "посадки", як каже президент, але ми не бачимо нічого, крім совкових колегій чи координаційних нарад із керівниками правоохоронних органів", - каже колишній генпрокурор.

Реальні результати роботи правоохоронних органів будуть, коли буде підтримка з боку президента, зауважив Рябошапка.

"Коли президент зрозуміє, що антикорупційні органи – це не загроза, а шанс для країни стати демократичною, розвинутою державою. Не бачу на це політичної волі. Бо політична воля – це дії. І результат, який досягається цими діями. Немає ні дій, ні результату", - каже ексгенпрокурор.

Інтерв'ю з Русланом Рябошапкою читайте в сьогоднішньому номері журналу "Країна".

У четвер президент Володимир Зеленський заявив західним послам, що до кінця року відновлять кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях. Також заявив про судову реформу.

Зараз ви читаєте новину «Посадок, про які казав Зеленський, немає. Є совкові колегії Венедіктової - Рябошапка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі