понеділок, 08 грудня 2008 09:17

Порошенко закликає Ющенка і Тимошенко до компромісу

Порошенко закликає Ющенка і Тимошенко до компромісу

Швидкого виходу з економічної кризи не буде, але для мінімізації її наслідків владі необхідно в стислий термін виробити консолідовану антикризову програму, вважає голова Ради Національного банку Петро Порошенко.

"Немає жодних позитивних перспектив по грудню... Швидкого виходу з кризи не буде", - сказав він в ефірі "5 каналу" у неділю.

Голова Ради НБУ уточнив, що для протидії кризовим явищам необхідний компроміс між президентом, урядом і парламентськими політичними силами. При цьому він припустив, що відсутність відповідного підходу може призвести до зміни політичної еліти в країні.

"Якщо вони не прийдуть до цього в грудні, їх змусять це зробити в січні, лютому чи березні", - підкреслив Порошенко.

За його оцінкою, поки українська влада демонструє нездатність до компромісних консолідуючих антикризових дій, тоді як країна має потребу в непопулярних оздоровчих заходах, реалізувати які можна лише спільними зусиллями всіх політичних сил.

При цьому він висловив думку, що влада не готова ефективно діяти для запобігання страйків і не розуміє масштабу відповідних погроз.

"Країна вкрай має потребу в дуже швидких рішучих діях зі скорочення несоціальних витрат бюджету... Зусилля повинні бути сконцентровані винятково на зменшенні чи пом"якшенні надзвичайно жорстких соціальних наслідків, які ми одержимо вже в першому кварталі наступного року", - зазначив Порошенко.

Говорячи про можливу державну підтримку економіки, голова Ради НБУ підкреслив, що мова має йти про податкові послаблення.

Разом із тим, за його оцінкою, одним із першочергових заходів має стати відновлення курсової стабільності: НБУ повинен зробити все необхідне, щоб зупинити подальшу девальвацію гривні.

"Нацбанк повинен усе зробити, щоб цей курс не був більше... На сьогодні не є принципово важливим буде це 6,5 грн/$ чи 7 грн/$. Але головне, щоб курс був стабільним і прогнозованим", - підкреслив Порошенко.

При цьому він зазначив, що поточна політика правління НБУ викликає підозри. "Нацбанк, щоб викликати довіру, повинен працювати абсолютно прозоро... Непрозора політика, на жаль, викликає дуже серйозні підозри і створює нестабільність", - сказав він.

Порошенко також додав, що Рада НБУ не змогла отримати від правління центрального банку дані про розподіл кредитів рефінансування.

Разом із тим, голова Ради НБУ запевнив, що валютні резерви країни залишаються цілком ліквідними. "Структура золотовалютних резервів є абсолютно ліквідною... Золотовалютні резерви країни знаходяться в безпеці", - сказав Порошенко.

"Інтерфакс-Україна"
Зараз ви читаєте новину «Порошенко закликає Ющенка і Тимошенко до компромісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі