понеділок, 25 травня 2020 12:12

Порошенко став п'ятим президентом у першому турі

25 травня 2014 року відбулися вибори президента України. Їх у лютому того ж року призначила Верховна Рада, яка позбавила звання президента втікача Віктора Януковича - той тепер переховується в Росії.

Вибори проходили в умовах агресії Росії на Донбасі та окупації нею Криму.

У бюлетені було 21 прізвище кандидатів у президенти. Участь у голосуванні взяли 18 019 504 виборців.

За Петра Порошенка проголосували 54,7% виборців. Друге місце посіла Юлія Тимошенко - з 12,81% підтримки. Таким чином Порошенко виграв вибори у першому турі і став п'ятим президентом.

Автор: pravda.com.ua
  Порошенко з родиною прийшов на дільницю у Києві. 25 травня 2014 року
Порошенко з родиною прийшов на дільницю у Києві. 25 травня 2014 року

Через 5 років Порошенко програв вибори шоумену Володимиру Зеленському. 21 квітня 2019 року за Порошенка проголосували 24,45%, натомість Зеленського підтримали у другому турі 73,22% виборців. Зеленський став шостим президентом України.

Зараз Порошенко є народним депутатом. Його фракція "Європейська солідарність" у Верховній Раді нараховує 27 нардепів. Фракція "Слуга народу" партії Зеленського - 248.

Поверення у президенти - малоймовірне

"Повернення Порошенка на посаду президента - вкрай малоймовірне. На сьогодні не видно підґрунтя для цього", - каже політолог Володимир Фесенко.

"В українській історії не було жодного такого випадку. Якщо у комусь наші виборці розчаровувались, то це було фактично назавжди. Відновлення популярності ще жодного разу у колишнього президента не відбувалося. У кожного по-своєму. Кравчук повертався у статусі депутата, але не був першою фігурою, самостійним політичним лідером. Кучма пішов з політики взагалі, тільки участь у ТКГ. Ющенко намагався повернутися, але невдало. Янукович - за кордоном.

Бачимо динаміку рейтингів. За рік ставлення до Порошенка кардинально не змінилося. Кількість його прихильників зараз зберігається на рівні 14-15%. Поки що за цей рівень він не вийшов.

Крім того, треба розуміти, що на національно-демократичному, патріотичному фланзі української політики, є сильна конкуренція. Можуть з'явитися нові політичні сили, лідери. Минулого року - була спроба Вакарчука. Потреба у новому лідері лишається, лідері нового покоління.

Більшість виборців не відмовилася від пошуку нових. Це бачимо по рейтингах Зеленського, він зберігає вагому підтримку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Однієї каденції не вистачить". Що говорив Зеленський на пресконференції

Будемо реалістами - вік. У нас - не США, де політик за 70 років може претендувати на провідні ролі. В Україні навпаки - попит на оновлення. Порошенко ще достатньо молодий. У нього в запасі мінімум 5-7 років, коли може претендувати на активну роль в українській політиці і навіть брати участь у президентських виборах.

Але, як засвідчили дані опитування соціологічної групи "Рейтинг", до Порошенка серед більшості українців зберігається переважно негативне ставлення. І таке негативне ставлення може зберігатися достатньо довго. Не менше 10 років. Тому не бачу великих шансів у Петра Олексійовича взяти реванш у Зеленського на наступних президентських виборах. А якщо дивитися на вибори 2029 року, то він буде у такому віці, коли шансів буде ще менше", - каже Володимир Фесенко.

Президент Володимир Зеленський проводить менше засідань Ради національної безпеки і оборони за свого попередника Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко став п'ятим президентом у першому турі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі