понеділок, 23 червня 2008 13:47

Полтавський губернатор сказав Тимошенко все що думав

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев закликає уряд не звинувачувати губернаторів у зростанні інфляції, а формувати правильну макроекономічну політику. Про це Асадчев сказав в інтерв"ю журналістам після апаратної наради в ОДА, повідомляє УНІАН.

"Не слід шукати винних, а готуватися до можливих нових витків інфляції я закликаю Кабінет міністрів України", - сказав губернатор Полтавщини.

За його словами, місцевим керівникам не звикати чути звинувачення у свій бік з боку уряду, який намагається перекласти на них відповідальність за інфляційні процеси в країні.

"Я можу сказати це не соромлячись, як говорив і попередньому прем"єру, який теж намагався звалити на губернаторів макроекономічні прорахунки урядовців, - не існує регіональних відтінків інфляції, бо це один із показників, який демонструє динамічні процеси в економіці", - сказав він.

"А вони (процеси) пов"язані між собою не тільки на теренах країни, але й переплітаються із зовнішніми факторами. І тому не може окремо бути інфляції у Полтаві чи, наприклад, у Києві", - зазначив Асадчев.

На його переконання, нинішній уряд, "так само як і його попередники, не вміє правильно формувати макроекономічну політику".

За словами Асадчева, "з одного боку їм, як правильно підкреслив президент Віктор Ющенко, хочеться багато наобіцяти і бути своєрідними дідами морозами та всім роздавати подарунки".

"А з іншого боку, коли починається зворотній процес і грошова маса, що викидається на ринок, породжує зростання цін, урядовці починають шукати крайніх і хто де не допрацював", - зазначив Асадчев.

При цьому він навів приклад пасажирських перевезень: якщо ціни на пальне вже майже сягнули одного євро, то як в таких умовах в регіонах може не дорожчати вартість перевезень. Це стосується і багатьох інших напрямків, зауважив губернатор.

"Треба аналізувати не що відбулося і хто крайній, а що чекає нас далі. А я можу сказати, що восени нас чекає новий виток інфляції, але тепер це торкнеться комунальних послуг та тарифів. Бо підходить новий опалювальний сезон, нові тарифи Національної комісії регулювання електроенергетики, Росія вже оголосила нову ціну на газ", - сказав він.

"А значить підприємствам, що надають послуги, буде потрібно більше грошової маси. А шляхів, як її збільшити, тільки два – або брати кредити, що мало реально, якщо зважити на фінансовий стан підприємств, або підвищувати тарифи", – підкреслив Асадчев.

За його словами, якщо уряд знову вдасться до популізму і не передбачить цю ситуацію у макроекономічних розрахунках, в Україні може відбутися нове різке зростання цін. Тому, щоб уникнути неприємностей, необхідне правильне планування, а не з"ясування відносин із владою в регіонах, наголосив голова Полтавської ОДА.

Зараз ви читаєте новину «Полтавський губернатор сказав Тимошенко все що думав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі