вівторок, 17 березня 2009 12:16

Політолог Ющенко пояснив, чому Україні потрібен Шамшур

Політолог Ющенко пояснив, чому Україні потрібен Шамшур
Внесення Президентом України Віктором Ющенком кандидатури Олега Шамшура на пост глави Міністерства закордонних справ може бути обумовлене бажанням почати формувати "дипломатію online" з адміністрацією Барака Обами.

Про це заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Кажучи про можливі причини внесення саме цієї кандидатури Президентом, політолог відзначив, що "є декілька причин, по яких Президент вніс кандидатуру Олега Шамшура.

Перше - Шамшур був Послом в Сполучених Штатах Америки і є Послом, в цьому сенсі він був дещо віддалений від ситуацій в МЗС, тому має свіжий погляд на ситуацію в дипкорпусі".

За словами політолога, інша перевага Шамшура - він бачив "міжнародну політику Києва не з Києва, а це дає можливість вийти за межі внутрішньої боротьби в зовнішньополітичному напрямі".

Ще однією причиною, на думку Карасьова, є те, що Шамшур має достатньо хороший досвід роботи на західному напрямку. "Він працював в Брюсселі, працював Послом України і в НАТО, і в європейських структурах...і водночас не є представником заідеологізованого крила зовнішньої політики України". За словами політолога, це "дасть можливість збалансувати основні вектори української зовнішньої політики - європейської, американської і російської", - сказав директор Інституту глобальних стратегій.

На думку політолога, третьою причиною є ефективна робота Шамшура на інших посадах. "Багато в чому завдяки зусиллям Шамшура вдалося організувати візит Буша до Києва і підписати Хартію про стратегічне партнерство", - нагадав Карасьов.

Політолог вважає, що ще однією причиною може бути бажання Президента України формувати "дипломатію online" з новою американською адміністрацією. "Це дуже важливо, оскільки сьогодні закладаються, у тому числі і завдяки зусиллям Обами, не тільки новий дипломатичний стиль в світі, але і основи світового політекономічного порядку. Тому тримати постійний зв"язок, тримати руку "на пульсі" американської економічної політики і політики провідних країн світу, очевидно, для України сьогодні суперкритично з урахуванням завдань "вмонтування" в світовий політекономічний порядок", який формується, - переконаний Карасьов.

Кажучи про перспективи підтримки кандидатури Шамшура в парламенті, політолог висловив думку, що жодних проблем не буде. "Шамшур був віддалений від зовнішньополітичної боротьби кланів, хоча у кожного з трьох топових політиків був свій головний зовнішньополітичний радник або провідник: у Юлії Тимошенко, Януковича. А ось Шамшур - нічий", - каже політичний експерт.

На думку політолога, саме "понадкланова" політика Шамшура дає йому можливість бути впевненим в позитивному голосуванні.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Ющенка вніс на розгляд парламенту кандидатуру Міністра закордонних справ - ним став Посол України в США Олег Шамшур.

3 березня Верховна Рада звільнила з посади Міністра закордонних справ Володимира Огризка.

За матеріалами: Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Політолог Ющенко пояснив, чому Україні потрібен Шамшур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі