середа, 09 грудня 2015 13:21

Політолог розповів, про що Байден натякнув Порошенку

Політолог розповів, про що Байден натякнув Порошенку
dyvys.in

Якщо найближчим часом не буде реальної боротьби з корупцією, Захід відвернеться від нинішньої влади і президент опиниться один на один з народом. Так Gazeta.ua політолог Віктор Таран прокоментував виступ віце-президента США Джозефа Байдена у Верховній Раді.

"Якщо не буде реальних кроків у боротьбі з корупцією в ГПУ та судах, ми побачимо скорочення політичної та фінансової підтримки з боку американців. Тоді вони почнуть активно шукати альтернативу цій владі. Як це було у випадку з Януковичем. Тоді американці шукали її в опозиції, громадянському суспільстві", - пояснив він.

Однак за словами експерта, Порошенка "не чекатиме доля Януковича".

"Тому що останньому було куди тікати. А Порошенку - ні. В Росії його не приймуть. Цього не зроблять і американці. І він залишиться один на один із народом. Власне про це Байден і натякав, коли розповідав про революцію в США і боротьбу з тиранами", - зазначив політолог.

Водночас політолог зазначив, що Вашингтон все ще зацікавлений у теперішньому форматі "президент-прем'єр" і збереженні коаліції.

"Американцям потрібна сильна, стабільна коаліція і робочий парламент. У їх розумінні, коаліція має бути у нинішньому форматі. І Яценюк повинен залишатися прем'єром, бо він є гарантом балансу влади. США добре розуміють, що не можна віддавати всю владу в одні руки. Бо буде узурпація. Їм потрібен формат уряд-президент, сильний парламент. І їм не цікаві жодні дострокові вибори", - пояснив Таран.

За словами політолога, перед владою постали "чотири конкретні завдання": почати боротьбу з корупцією, змінити Конституцію в частині децентралізації, провести економічні реформи, консолідувати всіх основних політичних гравців.

"Бо створення Антикорупційного бюро - це не боротьба з корупцією. Вони чекають конкретних справ по суті і посадок", - додав Таран.

Нагадаємо, Байден перебував в Україні з дводенними візитом. Вчора він виступав перед депутатами у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, про що Байден натякнув Порошенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі