понеділок, 22 липня 2013 21:24

Політолог про візит Путіна: "Це остання спроба залучити Україну до Митного союзу"

Політолог про візит Путіна: "Це остання спроба залучити Україну до Митного союзу"
Володимир Бондаренко Фото: vsiknygy.net.ua

Майбутній приїзд президента Росії Володимира Путіна не дасть бажаних для Кремля результатів, вважає керівник Інституту політичних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Це остання спроба залучити Україну до Митного союзу, — зазначає політолог. — Російський президент спробує зіграти на економічних проблемах Банкової. Запропонує нові проекти співпраці в промисловості, зокрема, знову повернутися до ідеї спільного виробництва літака "Руслан". Але за великим рахунком цей візит буде запізнілою спробою. На зміну Митному союзу 2015 року прийде Євразійський економічний союз, який передбачає втрату частини суверенітету держав-учасниць. Для України це неприйнятно. Віктор Янукович може погодитися тільки на роль спостерігача у рамках ЄЕС".

Нині для Банковою важливіша підтримка Заходу, ніж Росії, зауважує фахівець.

"Напередодні цього візиту посол США в Україні Джон Теффт схвально відгукнувся про міжнародну політику Януковича, підкресливши, що він прагне в Європу і одночасно зберігає добрі стосунки із сусідніми країнами. Очевидно, Україна в період кризи, що триває п'ятий рік, не змінить свій курс. Бо потребує ресурсів Міжнародного валютного фонду та інших світових інституцій, у складі яких Америка відіграє провідну роль. Тому Путіну доведеться поїхати з Києва лише із загальними деклараціями про поглиблення дружби", - зазначає політолог.

У добрі наміри Кремля українській владі повірити важко, каже Бондаренко.

"Нинішній прем'єр Росії Дмитро Медведєв ще кілька років тому обіцяв Україні розвиток співробітництва в галузях суднобудування, космосу тощо. А після цього стосунки тільки погіршилися. Ціна російського газу досягла висот. Постійно тривають торговельні війни. Росія також переживає економічні труднощі, ВВП скорочується. Їй важливо це компенсувати геополітичними набутками. Україна була б вагомим трофеєм на цьому фронті", - каже експерт.

На його думку, очільник Кремля матиме велику ідеологічну підтримку від проросійських сил в Україні.

"Приїзд Путіна супроводжуватиметься потужною пропагандистською кампанією, до якої долучиться Українська православна церква Московського патріархату та громадські організації росіян в Україні. Напередодні візиту заплановано чимало круглих столів, конференцій, з'їздів з високим представництвом. Але навіть такі титанічні зусилля не дадуть бажаної політичної перемоги для Кремля над Банковою", - переконаний Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Політолог про візит Путіна: "Це остання спроба залучити Україну до Митного союзу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

282

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі