вівторок, 14 жовтня 2008 11:49

Політична криза вигідна противникам ПДЧ для України

Політична криза вигідна противникам ПДЧ для України
Перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Хандогiй не бачить підстав говорити, що в грудні Україна не отримає План дій щодо членства в НАТО. Про це він заявив у Берліні.

"Ми на сьогоднішній момент не маємо підстав говорити, що в грудні ми не отримаємо ПДЧ. Звичайно, ситуація є неоднозначною, і багато, наприклад, у німецькому політикумі, не вважають можливим таке рішення, але рішення нам буде відомо тільки в грудні", - сказав Хандогiй, повідомляє УНІАН.

Відповідаючи на запитання, чи може вплинути політична нестабільність в Україні на рішення НАТО, перший заступник міністра зазначив, що в своїх дискусіях уникає говорити про політичну нестабільність.

"Власне кажучи, ми маємо демократичний політичний процес і те, що під час цього демократичного процесу висловлюються різні думки. Я взагалі не вважаю використання конституційного права на припинення повноважень парламенту якоюсь ознакою політичної нестабільності. Це - нормальний політичний процес", - сказав він.

Хандогiй зазначив, що намагається у всіх дискусіях з партнерами по НАТО пояснити саме цю позицію.

"Який це матиме вплив на рішення в грудні, важко сказати, я можу відверто сказати, що це не додає, скажімо, так. Це може бути зайвим аргументом для тих, які й так не були великими адвокатами надання нам ПДЧ у грудні, а сьогодні вони отримують ось такий ще, на їх погляд, додатковий аргумент як політична якась невизначеність, вони можуть говорити про те, що хочуть почекати до нової коаліції і до підтвердження цією коаліцією тих зобов"язань, які Україна взяла на себе раніше. Звичайно, це не додає нам оптимізму", - сказав перший заступник міністра закордонних справ.

Хандогiй також виразив надію, що останні події на Кавказі не вплинуть на політиків країн - членів НАТО при ухваленні рішення про надання ПДЧ Україні.

"Ми ведемо свою власну зовнішню політику, пріоритетом якої є надання нам ПДЧ. Ми жодним чином не пов"язуємо це з грузинськими подіями, ми сподівалися отримати ПДЧ в Бухаресті задовго до грузинських подій", - сказав він.

"Звичайно, вона (російсько-грузинська війна) на політиків впливає, але рішення, мені хочеться сподіватися, ухвалюватиметься відносно України", - сказав Хандогiй.

На початку цього року Президент України, голова Верховної Ради і прем"єр-міністр звернулися в НАТО з проханням надати Україні ПДЧ. На саміті НАТО в Бухаресті в квітні лідери країн - членів Альянсу висловилися за надання євроатлантичної перспективи Україні, проте питання про отримання ПДЧ було відкладено на грудень цього року.

Зараз ви читаєте новину «Політична криза вигідна противникам ПДЧ для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі