понеділок, 20 березня 2023 05:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Подоляк назвав "мирний план" Китаю щодо війни Росії в Україні нелогічним

Подоляк назвав "мирний план" Китаю щодо війни Росії в Україні нелогічним
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів про мирний план Китаю. Фото: Кореспондент

"Мирний план" Китаю формулює дуже загальні принципи та не має логіки.

В такому виді він абсолютно протирічний, розповів радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Sera.

"У ньому немає деталей, немає виваженої логіки. В одному пункті йдеться про непорушність суверенітету та територіальної цілісності, а в іншому – про необхідність негайного припинення вогню, що означає саме передачу окупованих територій Росії", – наголосив він.

Подоляк заявив, що мирний план не може будуватися на задоволенні інтересів агресора, а починатися з обов'язкового виведення російських військ з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розповіли про побоювання щодо зустрічі Сі Цзіньпіна й Путіна

"Територіальних компромісів бути не може: це буде лише тимчасове перемир'я, яке дасть Росії можливість реорганізуватися, відновити свою армію, адаптувати свою економіку до воєнного стану, а потім знову атакувати", – пояснив Подоляк.

Він вважає, що Росія повинна позвабитися Путіна, Китай не може довго підтримувати його в такому стані.

Також Подоляк заявив, що Китаю немає сенсу відправляти в РФ зброю.

"Це негайно стане відомим фактом, і Китай поставить під загрозу свої торгові та технологічні відносини з іншими країнами", – сказав радник голови ОП.

До річниці російського вторгнення в Україну МЗС Китаю опублікувало свою позицію щодо "врегулювання кризи" в Україну. Так званий мирний план складається із 12 пунктів.

Міжнародна спільнота очікувала від Китаю конкретних пропозицій, але Пекін підготував лиш загальні слова, заклики і побажання. Зокрема, не роздувати вогонь у конфлікті, проводити мирні переговори і побороти гуманітарну кризу.

Лідер Китаю повинен приїхати до Москви 20-22 березня. Сі Цзіньпін і Володимир Путін написали статті напередодні візиту, в них говориться про позицію Китая і врегулювання "політично-дипломатичним шляхом".

Зараз ви читаєте новину «Подоляк назвав "мирний план" Китаю щодо війни Росії в Україні нелогічним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі