четвер, 17 червня 2021 19:48

Податкова амністія: кому варто боятися

Податкова амністія: кому варто боятися
Суть закону зводиться до того, якщо хтось отримав тіньові доходи і не сплачував податки, їх декларує і платить пільгову ставку податку. А за це не притягуватимуть до відповідальності за ухилення від сплати, розповідає Олена Щербан. Фото: Радіо Свобода

Податкова амністія, за яку проголосувала Верховна Рада, має допомогти легалізувати майно і статки українців, придбані за рахунок тіньових доходів. Чи не доведеться платити двічі та чи повірять громадяни державі у цьому питанні – в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла Олена Щербан, юристка, заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції.

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцева говорив, що амністія зможе вивести з тіні приблизно $ 20 млрд і це принесе держбюджету до $ 1 млрд. Завдяки цьому закону це справді вдасться? А повернути капітали бізнесу з офшорів в Україну?

Рано говорити про те, що вдасться повернути. Але закон надає таку можливість. У різних країнах це спрацювало по-різному. Точно будуть бажаючі декларанти, якийсь профіт державі це принесе. Оцінити наскільки це буде корисним, зможемо постфактум.

У нашій країні це може не спрацювати просто через те, що люди, які підлягають декларуванню, не довіряють державі. Через це може виникнути бажання не декларуватися.

Ми відстоювали питання, щоб корумповані чиновники за допомогою податкової амністії не могли легалізувати свої статки. Після голосування є норми, які убезпечують закон від цього.

Чим українців лякає цей закон?

Суть закону зводиться до того, якщо хтось отримав тіньові доходи і не сплачував податки, їх декларує і платить пільгову ставку податку. А за це не притягуватимуть до відповідальності за ухилення від сплати. Недовіра тут в тому, що люди не можуть бути впевнені, що зараз заплатять і не хвилюватимуться за покарання. Або переживають, що доведеться платити двічі чи тричі.

Так само в кримінальному процесі. В Україні не дуже добре працює угода з прокурором. У США, Швейцарії угоду укладають в 95 відсотках випадків обвинувачення. У нас – лише п'ять. Це через недовіру до системи. Так само якийсь відсоток громадян може не захотіти декларуватися лише через страх, що у нас швидко міняється законодавство і підходи. Люди бояться, що заплатять податок і їх ще й покарають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім років проєкту "Стіна": експерт оцінив оборонну міць на кордоні з РФ

Тобто перестороги даремні?

Закон – це певна гарантія. Якщо звільняє людину від відповідальності за певних умов, то суд не повинен за це покарати. Але це ж одна з ознак сильних і стабільних юрисдикцій. А в Україні часто змінюють закони. Інколи закон – це ще на гарантія, що так буде відбуватися. Хоча зараз проблем не бачу.

Обов'язково, якщо це був дохід, з якого просто не платили податки, він не пов'язаний з будь-якою іншою незаконною діяльністю, особа звільнятиметься від відповідальності. Але якщо виявиться, що декларується родич судді, яка таким чином легалізовує хабарі, то людина матиме відповідальність. Або якщо виявиться, що гроші з наркоторгівлі, тоді відповідальність також буде.

Махінаторам не варто розраховувати, що відповідальності не буде.

Законопроєкт забороняє амністію капіталу Рінату Ахметову, Ігорю Коломойському, Вадиму Новінському, Віктору Пінчуку, Сергію Льовочкіну. Як бути з ними?

Цей закон не спрямований безпосередньо на боротьбу з олігархами. Я би не сказала, що він забороняє олігархам декларуватися. Він забороняє лише тим олігархам, які свого часу були декларантами. Той же Коломойський свого часу був головою ОДА. Хоч і старого зразка, але подавав декларацію. На нього податкова дія не поширюється. На його родину чи оточення в якійсь мірі може і спрацювати.

Депутати скаржилися, що декларування – це важко і доводиться залучати юристів, щоб не допускати помилок. А як тоді бути пересічним громадянам, які не мають юристів?

Активи, розмір яких підлягає цьому нульовому декларуванні для сплати податків, мають серйозний поріг. Точно мова не йде про рядових громадян, тих, хто живе в селах. Мова про людей з середнього класу і вище. Які мають кілька квартир і автомобілів. Вони точно можуть дозволити собі юриста.

Відповідальність, яка може очікувати їх за несплату податків, досить серйозна. Думаю, зможуть дозволити собі заплатити юристу і належним чином подати ці декларації.

Ті, хто мають менші доходи і не заплатив податки, їм держава автоматично вибачає несплату.

Чи був би кращий ефект за умови нульової декларації для всіх? Чи це не так?

Якщо говорити, що всі громадяни повинні подавати в податкову декларацію про доходи – в перспективі нам треба до цього рухатися. Аби всі в демократичній правовій країні подавали податкові декларації. Але для того, щоб це відбувалося адекватно і щоб податкові органи не зловживали, потрібна реальна реформа податкової системи. Треба, щоб держава виставила всі запобіжники і податкова не "трясла" звичайних громадян.

Зараз податкова цього робити не може. Але якщо ввести декларування для всіх, вона отримає такі повноваження. Тільки після податкової реформи, хочемо ми чи ні, нульове декларування треба вводити. Це ознака правової держави, яка допомагає детінізувати економіку.

Верховна Рада 15 червня підтримала закон президента Володимира Зеленського про податкову амністію капіталів для громадян. Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити справжні статки та доходи. При цьому уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Не треба декларувати квартиру, яка не перевищує 120 квадратів, будинок – до 240 квадратів і землю – не більше 100 гектарів для фізичних осіб. Не декларуватиметься нежитлове приміщення до 60 квадратних метрів. Не треба декларувати автомобіль, якщо обсяг двигуна менше за 3 тисячі кубічних сантиметрів. Не декларувати дозволятиметься один транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона грн (якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус). Не братимуться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч грн. Готівку декларувати не можна.

Якщо не легалізувати активи, то за несплату податків загрожує штраф до 425 тисяч грн, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років і конфіскація майна.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія: кому варто боятися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі