Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 10:08

Податківці звинувачують Таруту і Коломойського у грошових махінаціях

Податківці звинувачують Таруту і Коломойського у грошових махінаціях

Державна податкова адміністрація викрила підприємства чотирьох фінансово-промислових груп – ІСД, "Приват", "Смарт-групп" і Evraz Group – у мінімізації сплати ПДВ.

Про це в четвер пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Державній податковій адміністрації.

Тільки через одну фіктивну фірму "Весна" вони ухилилися від сплати податку на 400 млн грн. У групах ці обвинувачення не коментують, а юристи говорять, що в суді довести факт ухиляння від сплати податків буде дуже складно.

Як повідомляє газета, компанія за заниженою вартістю продавала продукцію (аглоруду, заготівлі для пластикових пляшок, пально-мастильні матеріали) через 25 транзитних і фіктивних фірм.

Це дозволило підприємствам зменшити податкові зобов"язання і вивести прибуток на фіктивні компанії, а кінцевим покупцям збільшити податковий кредит (підприємства–"податкові ями" підвищували ціну на 65%) і вимагали незаконне повернення ПДВ.

За даними ДПА, виробниками продукції були Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського, Алчевський меткомбінат (обидва – ІСД), ТОВ "Южрудмет", "Смарт-холдинг" ("Смарт-групп"), "Суха балка", Дніпропетровський метзавод ім. Петровского, Дніпродзержинський коксохімічний завод (продані групою "Приват" Evraz Group).

Наприкінці ланцюжка їхню продукцію купували "Нафтохімік Прикарпаття", НПК "Галичина", ТД "Нафто-Трейд" (група "Приват"), Харківська бісквітна фабрика і ще 56 компаній.

"Податковими ямами" були фірми "Весна" (Закарпатська область), "Домол-Сервіс" (Хмельницька) і "Дефо-плюс" (Кіровоградська).

Тільки за допомогою "Весни" (обіг у березні-квітні – 2 млрд грн) мінімізовано понад 400 млн грн.

"Про остаточні суми поки говорити рано: йде вилучення документів, збір доказів, аналітична робота", – уточнив співрозмовник газети в ДПА. Рахунки цих фірм знаходилися в Приватбанку, ВТБ Банку і Коопінвестбанку.

У "Смарт-групп" і ІСД обвинувачення прокоментувати не змогли. "Ми тісно співробітничаємо з податковими органами, але в нас немає інформації, тому коментувати поки нічого", – сказали в прес-службі "Смарт-групп".

Перший заступник голови правління Приватбанку Тимур Новіков пообіцяв надати коментарі в найближчі дні. А джерело в групі "Приват" відзначило, що будь-яке підприємство зацікавлене в мінімізації, а податкові органи в припиненні схем – це світова практика, пише "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Податківці звинувачують Таруту і Коломойського у грошових махінаціях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути