вівторок, 11 червня 2013 14:00

"Подальше встановлення поліцейської держави призведе до зворотньої реакції"

"Подальше встановлення поліцейської держави призведе до зворотньої реакції"
Андрій Іллєнко: нехай міліції ловить реальних злочинців, а не патріотів. Фото: molbuk.ua

Міністерство внутрішніх справ пропонує уточнити перелік предметів, які заборонено мати організаторам і учасникам мирних зборів. Зокрема у відомстві пропонують заборонити мітингувальникам приховувати обличчя масками, хустками, шарфами чи капюшонами. Мовляв, тоді буде простіше знаходити порушників.

На думку депутата від ВО "Свобода" Андрія Іллєнка, подібні ініціативи спрямовані не лише на порушення конституційних прав громадян, а й на посилення репресій проти активістів. Про це він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Як оцінюєте таку ініціативу МВС, чи правомірною вона є?

- Звичайно, така ініціатива є вкрай негативною та абсурдною. По-перше, це порушення конституційних прав громадян. Тому що кожен може одягнутися так, як вважає за потрібне. І не міліції вказувати людям дрес-код.

По-друге, сьогодні в Україні встановлено напівавторитарний кримінальний олігархічний режим. Тому йде постійний щоденний наступ на свободу слова, на народовладдя, на право громадян на мирний протест. І водночас посилюються політичні репресії, коли міліція починає грати роль політичної "охранки", на активістів опозиції, зокрема на членів "Свободи", націоналістів нападають під їхніми помешканням — їх б'ють кастетами, забивають до втрати свідомості, проломлюють їм черепи, а потім міліція не хоче розслідувати ці справи, бо, мовляв, це легкі тілесні ушкодження.

У будь-якому разі активістів знаходять, викликають на допити. Чим в такому разі допомагає приховування обличчя?

- Власне, для багатьох активістів медична маска, чи капюшон із шарфом — це форма захистити себе від репресій та фізичного терору, який влаштовується проти них.

Тому що якщо, наприклад, студент десь засвітиться на акції опозиції, то у нього одразу починаються проблеми на місці навчання. Якщо це бюджетник — то в нього починаються проблеми на місці роботи. Якщо це просто активіст, то його можуть потім підстерегти під будинком.

Тому це природний спосіб самозахисту. Якщо подивитися на протести, які відбуваються в Європі, то там дуже багато мітингувальників ходять саме так, прикриваючи обличчя. Це нормальна практика.

Більше того, спроби подальшого встановлення поліцейської держави спричинять лише супротив. Це абсолютно зрозуміло. Ніхто не збирається миритися з цією орудою гопників у пагонах, які насправді не можуть знайти жодного реального злочинця, а тільки займаються тим, що відстежують патріотів.

У МВС якраз і стверджують, що ввівши таку норму, їм було б легше знаходити порушників. Так зокрема, у приклад вони наводять "обстріл" сніжками "регіоналів" під ВР 2 квітня. Може й дійсно така норма прибрала б багато проблем?

- Звичайно, це полегшило б їм пошуки неблагонадійних для створення "чорних списків" людей, на яких потім полюють їхні бандити. І вони знають, що це їм полегшить роботу.

Саме тому багато людей і не хочуть "світити" своє обличчя. Одна справа, коли ви публічний політик, чи є людиною, яка займає публічну позицію. А якщо ви звичайний студент, то у вас можливість захистити себе дуже обмежена. Саме тому засіб захистити через певну анонімності є абсолютно нормальним. Тому якщо ці ініціативи будуть продовжуватися, то навпаки, це викликатиме лише зворотню реакцію.

Наскільки, на Вашу думку, можливе введення таких норм?

- Такі норми є антиконституційними за своєю суттю. Але якщо говорити про якісь механізми щодо їхнього впровадження, то це можна зробити тільки через закон. Жодні інструкції МВС нікому не цікаві. Вони там можуть писати все, що завгодно. Тому це може бути лише закон. Але фракція "Свобода" виступатиме категорично проти таких рішень.

Чому МВС останнім часом так акцентує увагу на масових заходах?

Міліція сьогодні не ловить справжніх злочинців. Більше того, справжні злочинці на політичні акції не ходять. Вони зайняті іншим.

Краще хай міліція почне ловити тих, хто продає наркотики навпроти шкіл. Чому не ловлять? Всі знають хто це робить, але ж сама міліція це і покриває. Чому на кожному кроці підпільні борделі? Бо міліція це покриває. Хіба не знає дільничний міліціонер, де у нього наркоточка чи бордель? Знає. Бо отримає мзду за це. Нехай з цього почнуть,а потім розповідають людям, які реально в цій країні борються за справедливість, що їм робити.

Зараз ви читаєте новину «"Подальше встановлення поліцейської держави призведе до зворотньої реакції" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

125

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі